DISTRIBUIȚI
The Telegraph

Autorităţile talibane au predat trupul neînsufleţit al unui tânăr familiei sale la trei zile după ce l-au arestat pe acesta la Kabul, informează miercuri dpa, informează agerpres.

Trupul lui Naser Khalid, care era psiholog şi activist social, a fost predat familiei sale miercuri, a anunţat fratele lui, care a fost director pentru sănătate publică pentru Kabul în timpul guvernului precedent al Afganistanului.


Citește și : Reţeaua Twitter a fost restricţionată în Turcia

„Naser Khalid, fratele meu mai mic, a fost arestat cu trei zile în urmă la Kabul din motive ce nu au fost dezvăluite familiei mele şi trupul lui neînsufleţit ne-a fost predat astăzi”, a anunţat fostul oficial afgan într-un comunicat online.

Khalid, care locuia în provincia Parwan din nordul Afganistanului, avea un copil.

Talibanii nu au făcut deocamdată niciun comentariu cu privire la acest caz.

Recent, forţele talibane l-au arestat pe Ismail Meshal, un activist în domeniul educaţiei şi lector universitar, precum şi pe Zakaria Usoli, istoric şi scriitor. Nu se cunoaşte unde se află ei în prezent.

Răpirile extrajudiciare, tortura şi omuciderile în timpul regimului taliban sunt acum noua normalitate pentru afganii care încă mai locuiesc în această ţară. Majoritatea victimelor sunt membri ai fostelor forţe de securitate afgane şi persoane acuzate că ar avea legături cu grupări ale opoziţiei.

Talibanii susţin că ei rămân angajaţi amnistiei generale anunţate de liderul lor suprem după revenirea la putere.

Restricţiile la adresa libertăţilor s-au înmulţit în Afganistan, în special împotriva fetelor şi femeilor, care au fost îndepărtate treptat din viaţa publică şi excluse din colegii şi licee.

Citește și : Comerţul dintre Germania şi China a atins anul trecut un nivel record

Manifestaţiile femeilor împotriva acestor măsuri, care adună rar mai mult de circa 40 de persoane, au devenit riscante. Numeroase protestatare au fost arestate, iar jurnaliştii sunt împiedicaţi tot mai mult să relateze de la aceste manifestaţii.

Comunitatea internaţională a condiţionat recunoaşterea regimului taliban şi ajutorul umanitar, precum şi cel financiar, de care Afganistanul are foarte mare nevoie, de respectarea de către talibani a drepturilor omului, în special ale femeilor de a putea avea acces la educaţie şi la un loc de muncă.