DISTRIBUIȚI

Talibanii au arestat un profesor afgan care susținea educația fetelor. El a fost acuzat de „acțiuni provocatoare” de către talibani, informează mediafax.

Profesorul universitar Ismail Mashal, care este un critic deschis al interdicției impuse de talibani asupra educației pentru femei și fete, a fost arestat în Kabul. Mashal a fost luat de forțele de securitate în timp ce împărțea cărți gratuite. Martorii oculari au relatat că profesorul a fost pălmuit, lovit cu pumnii și picioarele de către forțele de securitate talibane în timpul arestării.


Citește și : Biden subliniază necesitatea respectării regulilor convenite pe Esplanada Moscheilor

El a devenit cunoscut după ce și-a rupt documentele academice în direct la televizor, în semn de protest față de interdicția talibanilor privind educația universitară și liceală pentru femei și fete. Ulterior, profesorul Mashal, în vârstă de 37 de ani, a fost acuzat de „acțiuni provocatoare” de către talibani.

Fost jurnalist, Mashal a condus o universitate privată din Kabul, care avea 450 de studente care studiau jurnalism, inginerie, economie și informatică. Când talibanii au anunțat în decembrie că studentele nu mai au voie să se întoarcă la studii, profesorul Mashal a închis școala, spunând că „educația este oferită tuturor sau nimănui”. De atunci, el a primit numeroase amenințări, dar a continuat să împartă cărți gratuite.

Citește și : Trei români au murit într-un grav accident petrecut în Slovenia

„Singura putere pe care o am este stiloul meu, chiar dacă mă omoară, chiar dacă mă fac bucăți, nu voi tăcea acum”, i-a spus, luna trecută, corespondentului BBC.

El a mai spus că mai mulți bărbați trebuie să se ridice pentru a protesta față de restricțiile impuse femeilor.