DISTRIBUIȚI
Reuters

Statele Unite şi talibanii şi-au încheiat actuala rundă de discuţii la Doha, capitala Qatarului, vizând soluţionarea conflictului, a anunţat luni un purtător de cuvânt al talibanilor, citat de DPA, potrivit agerpres.

Echipele au lucrat până luni dimineaţă, a precizat purtătorul de cuvânt într-o postare pe Twitter. El a numit discuţiile „lungi şi benefice”.


Citește și: Australia bagă sute de milioane de dolari în forțele speciale

„Am convenit ca ambele părţi să-şi consulte conducerea asupra paşilor următori”, a spus Zabihullah Mujahid.

Talibanii au refuzat până acum să discute cu guvernul afgan, pe care îl numesc un „regim de marionete”.

Deşi nu există încă nicio asigurare că progresele sunt iminente, mai multe surse au declarat că diferenţele de ambele părţi sunt mici.

Statele Unite şi talibanii se întâlnesc încă din vara trecută în speranţa de a găsi o soluţie paşnică la conflictul afgan de aproape două decenii.

Citește și: Jihadiștii amenință pe toată lumea în Siria. Primii luați în colimator sunt kurzii și forțele susținute de SUA

Washingtonul doreşte în primul rând ca talibanii să garanteze că Afganistanul nu va deveni un refugiu sigur pentru terorişti, în timp ce talibanii se concentrează pe asigurarea retragerii tuturor forţelor străine conduse de SUA din Afganistan.

Potrivit Statelor Unite, un acord ar trebui să includă de asemenea o încetare a focului şi discuţii directe între guvernul afgan şi talibani.