DISTRIBUIȚI
Sputnik

Talibanii au ameninţat vineri cu reluarea ostilităţilor împotriva forţelor străine din Afganistan, dacă acestea nu respectă termenul de 1 mai stabilit pentru retragere, relatează Reuters, potrivit agerpres

Avertismentul talibanilor vine după ce joi noul preşedinte al SUA Joe Biden a afirmat că va fi „greu” ca toţi soldaţii americani să fie retraşi până la acest termen, care a fost convenit anul trecut cu Washingtonul.


Citește și : Carantină OBLIGATORIE la hotel pentru toţi cei care ajung în Irlanda din ‘ţările roşii’

Talibanii subliniază într-un comunicat că vor fi „obligaţi să continue Jihadul şi lupta armată împotriva forţelor străine pentru a elibera ţara”, în cazul în care termenul nu va fi respectat.

Joi, în cadrul primei conferinţe de presă din mandatul său, Joe Biden a declarat că Statele Unite nu intenţionează să rămână ”mult timp” în Afganistan, dar că ar fi dificil să respecte termenul de retragere a trupelor americane la 1 mai.

„Nu am intenţia să rămânem acolo mult timp”, a dat asigurări Joe Biden, insistând în acelaşi timp că „ar fi greu să se respecte termenul limită de 1 mai, din motive strategice”. ”Dacă plecăm, o vom face într-un mod securizat şi ordonat. Suntem în discuţii cu aliaţii şi partenerii noştri despre cum să procedăm”, a adăugat preşedintele democrat.

Citește și : O singură doză din vaccinul Pfizer oferă un răspuns imun puternic împotriva COVID-19

Statele Unite au încheiat în februarie 2020, sub administraţia lui Donald Trump, un acord istoric cu talibanii. Acesta prevede retragerea tuturor soldaţilor americani până la 1 mai, în schimbul unor garanţii de securitate şi a deschiderii unor negocieri directe fără precedent între insurgenţi şi autorităţile de la Kabul.