DISTRIBUIȚI
afp

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a anunţat joi suspendarea activităţilor sale în Afganistan, după anunţarea de către talibani a unei interdicţii de desfăşurare a activităţii organizaţiei umanitare precum şi a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), relatează AFP, potrivit Agerpres.

Talibanii acuză într-un comunicat CICR că ”nu a respectat acordurile” între cele două părţi şi OMS de ”acţiuni suspecte” în cursul unei campanii de vaccinare.


Citește și: Moscova critică modul în care Assange a fost arestat la Londra

Insurgenţii, care controlează sau dispută cu forţele guvernamentale aproape jumătate din Afganistan, au ”decis să interzică celor două organizaţii să acţioneze pe teritoriul ţării până la noi ordine”, subliniind că nu le mai garantează securitatea.

”Luăm act de acest anunţ şi ne-am suspendat activităţile în ţară din cauza retragerii garanţiilor de securitate”, a reacţionat purtătorul de cuvânt al CICR în Afganistan, Robin Waudo.

”Suntem pe cale să luăm contact cu talibanii pentru a începe un dialog bilateral şi confidenţial”, a adăugat el. OMS nu a răspuns deocamdată solicitărilor AFP.

În august, talibanii au anulat deja un ”acord de securitate” cu CICR, fapt care a antrenat suspendarea activităţilor sale. Potrivit talibanilor, CICR şi-a reluat activitatea în octombrie în urma convorbirilor.

Numeroşi afgani care trăiesc în zone rurale nu au acces aproape deloc la îngrijiri medicale şi o campanie de vaccinare împotriva poliomielitei a fost relansată la începutul anului.

Citește și: Julian Assange, inculpat în SUA pentru piraterie informatică