DISTRIBUIȚI
Reuters

Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, nu are niciun mandat de la grupurile politice pentru a reprezenta Parlamentul European în negocierile interinstituţionale, a declarat miercuri liderul grupului europarlamentar socialist (S&D), Udo Bullmann, referitor la o reuniune prevăzută pentru miercuri între Tajani şi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, potrivit agerpres.

”Grupurile politice nu au fost informate oficial despre această întâlnire. Preşedintele PE Tajani nu are niciun mandat de la grupurile politice pentru a reprezenta Parlamentul în negocierile interinstituţionale. De aceea, întâlnirea dintre Tajani şi Tusk poate fi considerată doar o reuniune internă şi neoficială a reprezentanţilor PPE (Tajani şi Tusk fac parte din Partidul Popular European, PPE – n.red.)”, a subliniat Bullmann.


Citește și : Autorităţile naţionale trebuie să ţină seama de dispoziţiile Cartei drepturilor fundamentale a UE (raport CE)

El a reafirmat susţinerea socialiştilor europeni pentru declaraţia de săptămâna trecută conform căreia Parlamentul European trebuie să rămână în centrul tuturor deciziilor privind alegerea viitorului preşedinte al Comisiei Europene, aceasta fiind o ”chestiune de respect faţă de decizia democratică a cetăţenilor europeni, care au participat la alegerile europene din acest an în cea mai mare proporţie din ultimii 20 de ani”.

Partidul Socialiştilor Europeni (PES) l-a desemnat pe olandezul Frans Timmermans drept candidatul său ‘cap de listă’ la succesiunea lui Jean-Claude Juncker la preşedinţia viitoarei Comisii Europene.

Alegerile pentru Parlamentul European desfăşurate în 23-26 mai au dus la pierderi de mandate pentru PPE şi socialişti şi la ascensiunea liberalilor şi a Verzilor, rezultat care complică şi mai mult desemnarea preşedintelui viitoarei Comisii Europene.

Consiliul European va propune candidaţi, care vor trebui să fie aprobaţi şi de Parlamentul European. În prezent sunt în desfăşurare negocieri complexe pentru a se ajunge la un compromis.

Donald Tusk a declarat că doreşte ca ţările membre să ajungă la un acord asupra candidaţilor la principalele funcţii din UE până la summitul din 20-21 iunie.

Citește și : Întâlnire fulger Trump-Merkel la Portsmouth – Cei doi lideri au discutat despre situaţia din Libia şi cea din Africa Occidentală