DISTRIBUIȚI
Realitatea.md

Taiwanul va trata zborurile militare chineze în spațiul său aerian ca pe un atac, afirmă ministrul apărării din țara asiatică, potrivit CNN, scrie mediafax.

Avioanele de vânătoare sau dronele chinezești care vor pătrunde în spațiul aerian teritorial al Taiwanului vor fi considerate un „prim atac”, a avertizat miercuri ministrul taiwanez al Apărării, în timp ce insula încearcă să își intensifice apărarea ca răspuns la presiunile militare ale Beijingului.


Citește și :  Emmanuel Macron va participa la Forumul de Cooperare Asia-Pacific

Ministrul Apărării Chiu Kuo-cheng a făcut aceste remarci în timp ce se adresa parlamentarilor cu privire la amenințările Chinei, care a trimis avioane de război și drone în apropierea insulei autonome.

Chiu nu a precizat cum ar răspunde Taipei dacă avioanele Chinei ar încălca limita teritorială, definită ca fiind la 12 mile marine de țărmul insulei.

„În trecut, am spus că nu vom fi primii care lovesc, ceea ce înseamnă că nu vom trage primul foc de armă fără ca (China) să lanseze mai întâi obuze de artilerie sau rachete. Dar acum definiția s-a schimbat în mod evident, deoarece China a folosit mijloace precum dronele. Așa că ne-am ajustat și vom considera orice trecere a entităților aeriene (în spațiul aerian teritorial al Taiwanului) drept un prim atac”, a declarat Chiu Kuo-cheng.

La începutul acestui an, președintele taiwanez Tsai Ing-wen a declarat că armata insulei va lua „contramăsuri necesare și energice, după caz” împotriva a ceea ce a numit tactici de război în zona gri chineză.

Taiwan se află la mai puțin de 177 de kilometri de coasta Chinei. Timp de peste 70 de ani, cele două părți au fost guvernate separat, dar acest lucru nu a împiedicat Partidul Comunist Chinez, aflat la putere, să revendice insula ca fiind a sa, în ciuda faptului că nu a controlat-o niciodată.

Liderul chinez Xi Jinping a declarat că „reunificarea” dintre China și Taiwan este inevitabilă și a refuzat să excludă folosirea forței.

Citește și : Preşedintele Biden a transmis un mesaj de unitate în Florida – VIDEO

Tensiunile dintre Beijing și Taipei sunt la cel mai înalt nivel din ultimele decenii, armata chineză desfășurând exerciții militare majore în apropierea insulei.

În urma vizitei în Taiwan a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, la începutul lunii august, China a intensificat tacticile de presiune militară asupra insulei, trimițând avioane de vânătoare peste linia mediană a Strâmtorii Taiwan, care separă Taiwanul de China.