DISTRIBUIȚI
Realitatea.md

Guvernul din Taiwan a anunţat luni că va deschide anul viitor 25 de noi centre de predare a limbii mandarine în Europa şi SUA, o ofensivă culturală care survine în contextul în care Institutele Confucius, centre de învăţare a limbii chineze administrate de Beijing, sunt privite cu o suspiciune tot mai mare în Occident, relatează AFP, potrivit agerpres

Taiwanul gestionează deja 43 de centre lingvistice în străinătate, dintre care 23 au fost deschise în acest an. Un mod de a-şi afirma prezenţa culturală în lume într-un moment în care China îşi sporeşte presiunea militară, economică şi diplomatică asupra insulei, pe care o consideră ca făcând parte din teritoriul său.


Citește și : Ursula von der Leyen va face o vizită în Republica Moldova

Un număr de 25 de noi ‘Centre de învăţare a mandarinei ale Taiwanului’ vor fi lansate în 2023 în Europa şi SUA, a anunţat luni ministrul de externe Tung Chen-yuan în cadrul unei şedinţe în parlament.

Anunţul survine în contextul în care Institutele Confucius, centre de predare a limbii şi culturii chineze deschise de Beijing în peste 150 de ţări în cursul ultimelor două decenii, sunt în colimatorul a numeroase ţări occidentale.

Zeci de Institute Confucius au fost închise în SUA, Canada şi Europa în ultimii ani.

În iunie, ministrul german al educaţiei, Bettina Stark-Watzinger, a avertizat că aceste centre sunt „folosite de Partidul Comunist în scopuri politice”, iar Ministerul de Interne german a considerat că orice cooperare între universităţile din ţară şi aceste institute este „extrem de riscantă din punct de vedere al securităţii”.

Citește și : SUA: Scrutinul de la mijlocul mandatului, un test pentru viitorul politic al lui Trump

 

Noul premier britanic Rishi Sunak a promis la rândul său închiderea a 30 de Institute Confucius din Regatul Unit.

Numai 14 ţări din lume recunosc oficial Taiwanul, însă multe altele menţin relaţii oficioase cu insula.