DISTRIBUIȚI
The Straits Times

Preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen le-a transmis joi emisarilor preşedintelui american Joe Biden că Taiwanul va coopera cu SUA pentru a descuraja ameninţările reprezentate de activităţile militare chineze în regiune, relatează Reuters şi dpa, potrivit agerpres.

O delegaţie americană, din care fac parte fostul senator Christopher Dodd şi foştii secretari de stat adjuncţi Richard Armitage şi James Steinberg, se află la Taipei într-o vizită menită să transmită angajamentul administraţiei Biden faţă de Taiwan şi democraţia sa.


Citește și: Washingtonul reacționează dur la ultimul anunț al Teheranului

Tsai le-a spus emisarilor americani că activităţile militare chineze ameninţă pacea şi stabilitatea regionale.

”Aceste acţiuni (ale Chinei, n.red.) schimbă statu quo-ul în Indo-Pacific şi ameninţă pacea şi stabilitatea regionale. Dorim să lucrăm cu ţări care împărtăşesc aceleaşi opinii, printre care Statele Unite, pentru a apăra împreună pacea şi stabilitatea în regiunea indo-pacifică şi a descuraja manevrele îndrăzneţe şi provocările”, a spus Tsai Ing-wen.

De partea sa, Chris Dodd a afirmat că administraţia Biden va fi ”prietenul de încredere” al Taiwanului, va sprijini investiţiile insulei în autoapărare şi va adânci ceea ce el a numit ”relaţiile economice robuste”.

El a adăugat că parteneriatul dintre Washington şi Taipei este ”mai solid ca oricând”, iar vizita delegaţiei americane are scopul de a reafirma angajamentul preşedintelui Joe Biden faţă de Taiwan.

Aceasta este prima vizită a unei delegaţii americane în Taiwan după preluarea mandatului de preşedinte al SUA de către Joe Biden, în luna ianuarie.

Citește și: Un sfert din decesele Covid NU SUNT CAUZATE de virus

Un număr record de avioane ale forţelor armate chineze, 25 în total, au pătruns luni în spaţiul aerian al Taiwanului, a anunţat guvernul său, a doua zi după un avertisment adresat Beijingului de către SUA pe tema insulei. Această incursiune a aviaţiei chineze, pentru a zecea zi la rând în această lună, a fost cea mai amplă din ultimul an, potrivit autorităţilor de la Taipei.

Taiwanul a semnalat incursiunile tot mai numeroase ale avioanelor chineze în zona sa aeriană de apărare, nu mai puţin de 380 în cursul anului trecut.