DISTRIBUIȚI
Al Jazeera

Autorităţile din Taiwan au anunţat vineri că taifunul Chanthu, însoţit de vânt puternic şi ploi torenţiale, ar putea atinge zona de uscat în acest weekend, devenind primul astfel de fenomen meteorologic ce loveşte direct insula în ultimii doi ani, informează Reuters, potrivit agerpres

Biroul Meteorologic Central din Taiwan a indicat că furtuna este aşteptată să lovească mai întâi coasta de est a insulei, o regiune muntoasă şi cu populaţie redusă, înainte de a ajunge în nord-est, duminică după-amiază, aproape de capitala Taipei, de unde se va îndrepta spre provincia Zhejiang din China.


Citește și : Acţiune în justiţie la Tribunalul UE împotriva certificatului sanitar european

Ministerul taiwanez al Transporturilor a declarat că peste zece zboruri interne au fost deja anulate, cursele internaţionale nefiind însă afectate.

Serviciul de monitorizare a furtunilor Tropical Storm Risk prognozează că Chanthu va lovi Taiwanul cu intensitatea unui taifun de categoria a 4-a, cu un nivel sub cel al unui super taifun, cu viteze ale vântului de până la 250 km/h, urmând ca apoi să slăbească din intensitate.

Conform prognozelor Biroului Meteorologic Central, este probabil ca furtuna să se menţină suficient de departe de fabricile de semiconductori de pe coasta de vest a Taiwanului, de importanţă globală, pentru a se evita eventuale pagube la nivelul producţiei de cipuri, utilizate la o gamă largă de produse, de la telefoane smartphone până la autovehicule.

În 2009, inundaţiile şi alunecările de teren declanşate de taifunul Morakot au provocat circa 700 de decese în Taiwan, aceasta fiind cea mai letală furtună care a lovit insula.

Citește și : Doi jurnalişti afgani, bătuţi de talibani până când nu au mai putut să se ridice în picioare

Taiwan, care are o climă subtropicală, se bazează pe sezonul taifunurilor pentru a-şi reface rezervele de apă, afectate după ce anul trecut nu a existat niciun astfel de fenomen meteorologic, situaţie care a provocat cea mai gravă secetă din istoria insulei şi a condus la restricţii extinse privind utilizarea apei.

Seceta s-a încheiat după precipitaţii abundente, care au căzut la sfârşitul primăverii şi începutul verii.