DISTRIBUIȚI
sentinel.tw

Parlamentul din Taiwan a devenit vineri primul legislativ din Asia care legalizează căsătoriile între persoane de acelaşi sex, transmit AFP şi BBC, potrivit agerpres.

Votul de vineri de la Taipei survine după ce în 2017 Curtea Constituţională a decis în favoarea dreptului cuplurilor de acelaşi sex de a se căsători „cu acte”.


Citeşte şi: Un F-16 american s-a prăbuşit în sudul Californiei – FOTO/VIDEO

În urma deciziei Curţii, parlamentul a primit un termen de doi ani pentru adoptarea unei legislaţii în acest sens, termen care expira la 24 mai.

Deputaţii au dezbătut trei proiecte de lege diferite în vederea legalizării uniunilor homosexuale, iar cea adoptată a fost cea mai progresistă, propusă de guvernul preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen.

Ea le permite cuplurilor homosexuale să formeze „uniuni permanente exclusive” şi conţine şi o clauză care le autorizează să solicite înscrierea uniunii în „registrul de căsătorii”.

Celelalte două, propuse de deputaţi conservatori, se refereau la „relaţii de familie între persoane de acelaşi sex” sau „uniuni între persoane de acelaşi sex”, şi nu conţineau termenul „căsătorii”.

Citeşte şi: Jurnalist mexican ASASINAT în Playa del Carmen

În noiembrie, opoziţia conservatoare din Taiwan a organizat o serie de referendumuri la care majoritatea participanţilor au respins ideea ca mariajul să fie definit altfel decât uniunea dintre un bărbat şi o femeie.

Mii de susţinători ai drepturilor homosexualilor s-au adunat vineri în faţa clădirii parlamentului în aşteptarea deciziei, în pofida ploii torenţiale.

Vineri este şi Ziua internaţională de luptă împotriva homofobiei, transfobiei (aversiunea faţă de transsexuali – n.r.) şi bifobiei (aversiunea faţă de bisexuali – n.r.).