DISTRIBUIȚI
Realitatea.md

Administraţia de la Taipei a condamnat vehement, sâmbătă, incursiuni navale chineze în Strâmtoarea Taiwan, pe fondul tensiunilor generate de vizita efectuată în Statele Unite de preşedintele taiwanez, Tsai Ing-Wen, informează agenţia Reuters, informează mediafax.

Ministerul Apărării de la Taipei a anunţat că nouă nave militare chineze au depăşit linia mediană din Strâmtoarea Taiwan. Forţele militare taiwaneze au trimis avioane militare şi nave pentru monitorizarea manevrelor navale chineze, cu respectarea principiului evitării escaladării conflictelor şi disputelor.


Citește și : Donald Trump este pus sub acuzare în New York. Ce înseamnă şi ce urmează din punct de vedere juridic

„Desfăşurarea de forţe a armatei comuniste creează în mod deliberat tensiuni în Strâmtoarea Taiwan, subminând pacea şi stabilitatea şi având impact negativ asupra securităţii regionale şi dezvoltării economice”, anunţă Ministerul Apărării de la Taipei, condamnând „acţiunile lipsite de raţiune” ale Chinei.

Incidentele au avut loc în contextul în care preşedintele Taiwanului, Tsai Ing-Wen, este în Statele Unite. Administraţia de la Beijing a avertizat că va trece la acţiuni de ripostă dacă Tsai Ing-Wen se va întâlni cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, Kevin McCarthy.

Tsai Ing-Wen a iniţiat un turneu extern de zece zile şi ar putea avea o întrevedere cu Kevin McCarthy în California. Vizita preşedintelui Taiwanului este considerată esenţială pentru afirmarea capacităţilor de interacţiuni externe, pe fondul intensificării incisivităţii Chinei, care consideră Taiwanul teritoriu chinez şi a ameninţat în mai multe rânduri că va realiza reunificarea, chiar cu forţa militară dacă va fi necesar.

„Determinarea Taiwanului de a avea deschidere către lume va deveni mai puternică. Mesajul pe care vreau să îl transmit în cursul acestei vizite va proteja constant libertatea noastră şi democraţia (…)”, a declarat Tsai Ing-Wen. Liderul de la Taipei petrece două nopţi la New York, după care va merge în Guatemala şi Belize, două dintre cele 13 ţări care au recunoscut Taiwanul. La întoarcere, va sta două zile în Los Angeles.

„China amplifică în mod deliberat tensiunile, dar Taiwanul reacţionează de fiecare dată prudent şi calm, astfel încât lumea să observe că Taiwanul este partea responsabilă”, a declarat Tsai Ing-Wen în SUA.

Citește și : Putin a numit un cunoscut blogger militar ca şef al Gărzii Naţionale Ruse din Doneţk

Eventuala întâlnire a liderului de la Taipei cu Kevin McCarthy ar fi „o altă provocare”, care ar sabota „pacea şi stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan”, a atras atenţia Departamentul pentru Afacerile Taiwaneze din cadrul Administraţiei Chinei, avertizând că Beijingul „va riposta în mod determinat”.

Armata chineză a efectuat exerciţii de amploare în jurul Taiwanului ca reacţie la vizita efectuată la Taipei în vara anului 2022 de Nancy Pelosi, în acel moment preşedinte al Camerei Reprezentanţilor din SUA.