DISTRIBUIȚI
An Air Force pilot navigates an aircraft next to a fighter jet under the Eastern Theatre Command of China's People's Liberation Army (PLA) during military exercises in the waters and airspace around Taiwan, at an undisclosed location August 9, 2022 in this handout image released on August 10, 2022. Eastern Theatre Command/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. NO RESALES.

Ministerul apărării de la Taipei a afirmat vineri că nouă aeronave militare chineze au depăşit linia de mijloc a Strâmtorii Taiwan, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Ministerul a precizat că misiunile chineze de patrulare aeriană pentru pregătirea de luptă au avut loc în nordul, centrul şi sudul strâmtorii şi a apreciat că „desfăşurarea de forţe a armatei comuniste a creat intenţionat tensiuni în Strâmtoarea Taiwan, ceea ce nu doar că subminează pacea şi stabilitatea, ci are şi un impact negativ asupra securităţii şi dezvoltării economice regionale”.


Citeşte şi: Democrația încă mai rezistă în Israel – Black News

Taiwanul a reacţionat trimiţând propriile avioane şi nave militare să monitorizeze situaţia, cu respectarea principiului „de a nu escalada conflictele sau provoca dispute”.

China, care consideră Taiwanul o provincie separatistă, nu a reacţionat imediat la acuzaţia că se comportă „iraţional”.

Creşterea tensiunilor are loc în timpul vizitei în SUA a preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen; în cursul escalei în deplasarea spre America Centrală, ea urmează să se întâlnească, probabil, cu liderul Camerei Reprezentanţilor din Congresul Statelor Unite, Kevin McCarthy.

Beijingul a ameninţat săptămâna aceasta că va riposta dacă evenimentul va avea într-adevăr loc.

Citeşte şi: Până și aliații lui Putin se întorc împotriva lui – Black News

Reuters reaminteşte că anul trecut, când preşedinta de atunci a Camerei, Nancy Pelosi, a făcut o vizită la Taipei, forţele armate chineze au efectuat manevre în jurul insulei Taiwan; ulterior, activităţile militare ale Chinei în regiune au continuat la scară mai mică.

Linia de demarcaţie de la mijlocul Strâmtorii Taiwan a fost stabilită de un general american în 1954, la apogeul războiului rece, ca un reper cu rolul de tampon între cele două părţi. China nu a recunoscut niciodată oficial linia, însă forţele sale armate au respectat-o în mare măsură până recent.