DISTRIBUIȚI

Taiwanul a expulzat vineri doi jurnalişti care lucrau pentru un post de televiziune din China continentală după ce acesta a încurajat ”reunificarea” insulei autonome cu partea continentală a Chinei, transmite AFP, potrivit agerpres.

Reporterii postului China Southeast TV au primit vineri un ordin de expulzare pentru încălcarea reglementărilor aplicate jurnaliştilor proveniţi din China continentală, conform Consiliului pentru afacerile continentului (MAC), principalul organism politic din Taiwan dedicat problemelor legate de China.


Citeşte şi: Doi foşti preşedinţi din Panama sunt inculpaţi pentru spălare de bani

Cei doi jurnalişti ”sunt bănuiţi de încălcarea reglementărilor şi autorităţile au decis să nu le prelungească permisele. Ei trebuie să plece pe 3 iulie”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAC, Chiu Chui-cheng.

Unul dintre jurnaliştii vizaţi de această decizie, Ai Kezhu, implicat în producerea emisiunii incriminate, a declarat că decizia l-a lăsat perplex.

Citeşte şi: 20 de saudiţi sunt judecaţi în Turcia pentru asasinarea lui Jamal Khashoggi

”Noi am făcut cunoscut conţinutul activităţii noastre serviciilor abilitate din Taiwan. Am făcut acest lucru în ultimii 12 ani. Considerăm că este foarte ciudat că nu au existat probleme în trecut şi că survine acum o situaţie de acest tip”, a spus jurnalistul înainte de plecarea de pe aeroportul internaţional Taoyuan.

Postul lor de televiziune difuzează constant un conţinut pro-Beijing, dar o serie recentă de emisiuni produse în Taiwan au provocat iritare în rândul publicului pentru că au dat cuvântul unor invitaţi deosebit de critici faţă de guvernul taiwanez şi care încurajau o reunificare a insulei cu partea continentală a Chinei.