DISTRIBUIȚI
Reuters

Statele Unite au rechemat vineri pentru consultări trei dintre reprezentanţii lor diplomatici în America Latină, după ce ţările respective şi-au schimbat poziţia în legătură cu Taiwanul, relatează AFP, potrivit agerpres.

Departamentul de Stat a făcut cunoscut într-un comunicat că a rechemat la Washington ambasadorii americani în Republica Dominicană, Robin Bernstein, în Salvador, Jean Manes, şi însărcinatul cu afaceri în Panama, Roxanne Cabral.


Citește și : SUA: Barack Obama îl atacă dur pe Donald Trump

„Cei trei şefi de misiune se vor întâlni cu responsabili ai guvernului american pentru a discuta modalitatea prin care Statele Unite pot susţine instituţii democratice şi economii puternice şi independente în întreaga Americă Centrală şi în Caraibe”, a precizat diplomaţia SUA în comunicat.

Decizia a intervenit după ce Washingtonul a acuzat China în august că destabilizează relaţiile chino-taiwaneze şi duce o campanie de „interferenţe politice” căutând să priveze Taiwanul de aliaţii de pe continentul american.

Între China şi Taiwan are loc de mai mulţi ani o concurenţă diplomatică în ţările în curs de dezvoltare. Ajutoarele economice sunt mijloacele folosite frecvent pentru a obţine recunoaşterea diplomatică.

China comunistă consideră Taiwanul ca făcând parte integrantă din teritoriul său, chiar dacă insula este condusă independent de un regim rival din 1949. Taiwanul nu şi-a declarat însă niciodată independenţa, iar Beijingul îl consideră o provincie care urmează să revină sub administrarea sa.

China refuză să recunoască suveranitatea insulei şi le interzice partenerilor săi – în numele „principiului o singură Chină” – să întreţină relaţii diplomatice cu Taipeiul.

Salvadorul a anunţat în august că a întrerupt relaţiile diplomatice cu Taipeiul şi, în schimb, a stabilit legături cu Beijingul.

Citește și : Erdogan s-a întâlnit cu ayatollahul Ali Khamenei la Teheran

Salvadorul este al cincilea aliat pierdut de Taiwan de la instalarea la puterea la Taipei a preşedintei Tsai Ing-wen în 2016 şi al treilea în acest an.

După ce a fost abandonat în mai de Republica Dominicană şi Burkina Faso, Taiwanul mai este recunoscut în prezent numai de 17 ţări. Printre acestea: Vaticanul, o singură ţară africană (eSwatini – fostul Swaziland), precum şi de naţiuni din Pacific şi America Latină (Honduras, Guatemala sau Paraguay).

Panama a întrerupt relaţiile diplomatice în iunie 2017.