DISTRIBUIȚI
A globe is seen in front of Chinese and Taiwanese flags in this illustration, August 6, 2022. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Taiwanul a condamnat miercuri Beijingul şi Moscova pentru o declaraţie comună prin care insula este calificată parte „inalienabilă” a Chinei, acuzând Rusia că „se pliază pe cerinţele Chinei”, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Ministerul Afacerilor Externe protestează solemn şi condamnă ferm guvernul expansionist autoritar (al Chinei), care continuă să facă declaraţii false pe scena internaţională pentru a denigra şi pentru a duce atingere suveranităţii ţării noastre”, a precizat Taiwanul într-un comunicat.


Citeşte şi: 19 funcţionari venezueleni au fost arestaţi într-o ‘cruciadă’ anticorupţie – Black News

Taipeiul a condamnat de asemenea „încercarea Rusiei de a se plia pe cerinţele Chinei pentru conspiraţia sa de agresiune şi de expansiune”.

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a primit pe omologul său chinez Xi Jinping pentru două zile de discuţii, luni şi marţi. La finalul discuţiilor, cei doi lideri au semnat o declaraţie comună prin care se angajează să-şi aprofundeze parteneriatul strategic şi prin care se afirmă sprijinul Rusiei pentru China în chestiunea Taiwanului.

China revendică Taiwanul, insulă democrată şi autonomă, ca fiind o parte din teritoriul său pe care vrea să o recupereze, chiar şi prin forţă dacă va fi necesar.

În declaraţia comună, Rusia a reafirmat aderarea la principiul ‘O singură Chină’ susţinut de Beijing, calificând Taiwanul drept „parte inalienabilă a teritoriului chinez”, conform agenţiei de presă Xinhua.

Rusia „se opune oricărei forme de ‘independenţă a Taiwanului’ şi susţine ferm măsurile luate de China pentru a salva suveranitatea şi integritatea sa teritorială”, subliniază declaraţia.

Citeşte şi: Zelenski salută discuţiile ‘productive’ cu premierul japonez – Black News

Taiwanul trăieşte sub ameninţarea constantă a unei acţiuni militare a Chinei, iar invadarea Ucrainei de către Rusia a întărit temerile pe insulă că Beijingul ar încerca o ofensivă similară.

În ultimii ani, Beijingul şi-a intensificat presiunea militară, economică şi diplomatică asupra Taiwanului, organizând în 2022 exerciţii militare masive în jurul insulei care, conform Taipeiului, constituie pregătirea pentru o invazie.