DISTRIBUIȚI
Channel NewsAsia

Un taifun puternic se îndrepta sâmbătă către nordul Filipinelor, cu câteva zile înainte de sărbătoarea tradiţională anuală dedicată pomenirii morţilor, potrivit dpa, potrivit Agerpres.

Taifunul Yutu se apropie de coasta de nord-est a Filipinelor cu o viteză a vântului de 200 km/h, respectiv 245 km/h la rafală, potrivit administraţiei de meteorologie.


Citește și : Consiliu NATO-Rusia miercuri la Bruxelles

Ciclonul se îndreaptă spre vest cu 20 km/h şi se estimează că va atinge până marţi ţărmul în dreptul provinciilor din nord Cagayan şi Isabela, au mai precizat meteorologii.

Potrivit estimărilor, Yutu va aduce ploi moderate şi abundente şi vânturi puternice în regiunea nordică Luzon începând cu luni seară, a mai precizat administraţia, adăugând că transportul pe mare nu se va putea desfăşura în condiţii de siguranţă.

Taifunul vine cu puţin timp înaintea Sărbătorii Tuturor Sfinţilor, dedicată pomenirii persoanelor decedate, celebrată în zilele de 1 şi 2 noiembrie. Mulţi filipinezi încep vizitele la cimitire încă din 31 octombrie.

Autorităţile sfătuiesc oamenii să viziteze cimitirele cat mai repede posibil, iar echipele de intervenţie se află sub alertă roşie.

În septembrie, peste 100 de persoane şi-au pierdut viaţa în alunecări de teren, inundaţii şi alte incidente provocate de taifunul Mangkhut, cel mai puternic ciclon care a lovit Filipinele anul acesta.

Citește și : Macron îi acuză pe guvernanţii din Ungaria şi Polonia că îşi mint popoarele prin poziţiile lor anti-europene

Arhipelagul este afectat în fiecare an de circa 20 de cicloane care produc inundaţii, alunecări de teren şi alte accidente.

Taifunul Haiyan, unul dintre cele mai puternice din istoria recentă a Filipinelor, a ucis peste 6.300 de persoane în noiembrie 2013 şi a provocat strămutarea a 4 milioane de filipinezi.