DISTRIBUIȚI
AP

Taifunul Vamco a părăsit vineri teritoriul arhipelagului Filipine, lăsând în urmă 42 de morţi şi 20 de dispăruţi după alunecări de teren şi cele mai grave inundaţii din ultimii ani, inclusiv în capitala Manila, conform poliţiei şi serviciilor pentru intervenţii în caz de dezastre, citaţi de agenţia DPA, potrivit agerpres.

Patruzeci şi trei de persoane au fost, de asemenea, rănite în diferite accidente cauzate de taifun, care a lovit miercuri insula principală, Luzon.


Citeşte şi: NU există ‘nicio dovadă’ de buletine de vot pierdute sau modificate în alegerile din SUA

Printre persoanele decedate se numără o familie formată din cinci persoane care au fost îngropate într-o alunecare de teren din provincia nordică Benguet, dar şi doi ingineri guvernamentali care realizau o operaţiune de verificare şi salvare când o porţiune din drumul pe care se aflau s-a prăbuşit, a indicat poliţia.

Trei persoane au murit în timp ce un depozit din provincia Cavite, la sud de Manila, s-a prăbuşit.

Alţi doi bărbaţi s-au înecat, iar un copil a murit în urma unei alunecări de teren din provincia estică Camarines Norte.

Bilanţul morţilor este bazat pe cadavrele recuperate de poliţiştii şi soldaţii desfăşuraţi să ajute în cadrul intervenţiilor de urgenţă. Agenţia naţională pentru dezastre a precizat însă că aceste cifre trebuie validate, doar 14 decese fiind confirmate oficial.

Peste 1 milion de persoane au rămas fără energie electrică, în special pe insula Luzon, inclusiv în regiunea capitalei Manila, în timp ce peste 400.000 de locuitori au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele, a indicat agenţia.

Taifunul Vamco, numit Ulysses pe plan local, a scăzut din intensitate după ce a atins zona de uscat în Filipine, însă s-a înteţit din nou, pe măsură ce a părăsit teritoriul ţării, conform biroului de meteorologie.

Fenomenul meteorologic se îndreaptă spre Vietnam, fiind însoţit de vânturi de până la 120 de kilometri la oră şi de rafale de până la 150 de kilometri la oră, potrivit meteorologilor.

Citeşte şi: Americanii NU mai au voie să investească în companii militare chineze

Oficialii au comparat ploile torenţiale aduse de taifun cu cele care au însoţit trecerea furtunii tropicale Ketsana care, în septembrie 2009, a adus într-o singură zi în capitală cantitatea de precipitaţii înregistrată de obicei într-o lună, provocând decesul a peste 740 de persoane.

Vamco a fost al 21-lea ciclon tropical care a lovit Filipine anul acesta şi al cincilea din octombrie. Cel puţin 50 de persoane au murit şi peste trei milioane au fost afectate de cele patru cicloane anterioare.

Cel mai puternic taifun care a lovit ţara a fost Haiyan, care a ucis peste 6.300 de persoane şi a condus la strămutarea a alţi peste patru milioane de locuitori, în noiembrie 2013.