DISTRIBUIȚI
CBC.ca

Rai, cel mai puternic taifun care s-a abătut asupra arhipelahului Filipine în acest an, a făcut cel puţin 24 de victime şi a lăsat fără electricitate aproximativ 5 milioane de persoane, au anunţat vineri autorităţile din această ţară asiatică, informează agenţiile de presă internaţionale, potrivit agerpres.

Potrivit DPA, 12 dintre victime, inclusiv un cetăţean sud-coreean, au fost raportate în provincia Cebu din centrul ţării, a precizat Poliţia filipineză.


Citeşte şi: Elon Musk spune că el și familia lui sunt vaccinați, dar că obligativitatea vaccinării este o ‘eroziune a libertății’ – Black News

Celelalte decese au fost înregistrate în provincia învecinată Negros Occidental, în oraşul Iloilo, pe insula Siargao şi în trei provincii din regiunea sudică Mindanao.

Electricitatea a fost întreruptă în 13 provincii din centrul şi sudul ţării, afectând aproximativ 5 milioane de persoane, potrivit Asociaţiei furnizorilor de energie electrică în zonele rurale din Filipine.

Rai este cel mai puternic taifun care a lovit statul Filipine în acest an. Taifunul,denumit Odette în Filipine şi cel de-al 15-lea care loveşte anul acesta arhipelagul asiatic, a atins coasta estică a ţării în cursul zilei de joi şi s-a abătut apoi asupra provinciilor centrale şi sudice ale ţării în noaptea de joi spre vineri.

Rai a fost inclus în categoria „super-taifunurilor”, echivalentul uraganelor de categorie 5 din Statele Unite, atunci când a atins uscatul joi, pe insula turistică Siargao, însoţit de vânturi care atingeau viteze de 195 de kilometri pe oră. Vineri, viteza vânturilor acestui taifun a scăzut la 155 de kilometri pe oră, potrivit Agenţiei de meteorologie din Filipine.

Potrivit AFP, peste 300.000 de persoane au trebuit să îşi părăsească locuinţele joi din cauza acestui taifun, iar circa 18.000 dintre ele se aflau încă în adăposturi temporare vineri după-amiază, a anunţat Agenţia naţională de gestionare a catastrofelor naturale din Filipine. Taifunul a întrerupt sistemele de comunicaţii în anumite zone şi a smuls acoperişurile mai multor locuinţe.

Taifunul Rai urmează să se îndepărteze de Filipine în noaptea de vineri spre sâmbătă şi să se deplaseze deasupra Mării Chinei de Sud, îndreptându-se spre Vietnam.

Rai este un taifun care s-a format deosebit de târziu în actualul sezon al cicloanelor şi furtunilor tropicale. Cele mai multe dintre cicloanele tropicale formate în Oceanul Pacific se formează între lunile iulie şi octombrie.

Citeşte şi: Fostul premier slovac a fost ARESTAT – Black News

Oamenii de ştiinţă au avertizat de mai mulţi ani că taifunurile au devenit tot mai puternice şi au crescut în intensitate pe măsură ce încălzirea climei provocată de activităţile umane s-a accelerat.

Filipine, considerată una dintre cele mai vulnerabile ţări din lume în faţa schimbărilor climatice, este lovit în medie de 20 de cicloane tropicale în fiecare an.

Cel mai puternic taifun care a lovit statul Filipine a fost Haiyan, care a provocat moartea a peste 6.300 de persoane şi a determinat strămutarea a peste 4 milioane de locuitori, în noiembrie 2013.