DISTRIBUIȚI

Două decese au fost confirmate şi alte două persoane au fost găsite „fără semne vitale” în Japonia după trecerea taifunului Nanmadol, care a rănit totodată peste 100 de persoane pe durata weekendului trecut, a anunţat marţi un purtător de cuvânt al Guvernului de la Tokyo, informează AFP, potrivit agerpres.

Taifunul Nanmadol a atins uscatul duminică seară în apropiere de Kagoshima, în sud-vestul ţării, şi a provocat vânturi violente şi ploi puternice pe insula Kyushu înainte de a se deplasa spre nord-est de-a lungul zonelor de pe ţărmul Mării Japoniei.


Citește și : Imran Khan SCAPĂ de acuzaţiile de terorism

Odată cu scăderea sa treptată în intensitate, taifunul a fost retrogradat marţi dimineaţă în categoria cicloanelor extratropicale.

Pe insula Kyushu, furtuna a culcat la sol mai mulţi copaci, a spart ferestre, a crescut nivelul râurilor şi a adus cu sine în doar 24 de ore precipitaţii care au fost echivalente cu cantităţile căzute într-o lună întreagă în anumite regiuni ale departamentului Miyazaki, unde au fost confirmate şi două decese.

Purtătorul de cuvânt al guvernului nipon, Hirozaku Matsuno, a anunţat că alte două persoane au fost găsite „fără semne vitale”, o expresie utilizată în Japonia înainte ca decesele să fie oficial confirmate de către medici.

Acest bilanţ ar putea să crească în orele următoare, întrucât autorităţile locale verifică dacă alte două decese au fost asociate taifunului. De asemenea, o altă persoană a fost declarată dispărută, a adăugat Hirozaku Matsuno.

Cel puţin 114 persoane au fost rănite, din care 14 au suferit răni grave, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului Japoniei.

Marţi dimineaţă, aproximativ 140.000 de locuinţe erau în continuare private de electricitate la nivelul întregii ţări, în principal pe insula Kyushu.

Citeşte şi: Guterres, apel către autorităţile din Afganistan: Ridicaţi imediat toate restricţiile privind accesul fetelor la învăţământul gimnazial – Black News

Sezonul taifunurilor culminează din august până în septembrie în Japonia, unde este marcat de ploi abundente, capabile să provoace inundaţii bruşte şi alunecări de teren devastatoare.

Unii dintre oamenii de ştiinţă sunt de părere că schimbările climatice sporesc intensitatea furtunilor şi fac aceste fenomene meteorologice extreme să devină mai frecvente.