DISTRIBUIȚI
UAZMI

Taifunul Mawar a început să se îndepărteze joi de insula Guam, după ce a adus intensificări violente ale vântului care au atins viteze de până la 225 de km/h în acest teritoriu american din Oceanul Pacific, informează AFP, potrivit agerpres

Autorităţile locale au declarat că „au înfruntat furtuna” şi că vor continua să evalueze pagubele de pe insulă. Potrivit Serviciului american de meteorologie (NWS), Mawar, un taifun de categoria 4 pe o scală formată din 5 trepte, se îndreaptă de acum spre Filipine şi Taiwan, însoţit de intensificări ale vântului încă şi mai violente, ce ating viteza de 240 de km/h.


Citește și :  Joe Biden a comemorat victimele atacului armat dintr-o şcoală din Uvalde

„Acum vom continua să ne concentrăm eforturile pe repararea infrastructurilor şi pe restabilirea serviciilor pentru populaţie”, a declarat pe Instagram guvernatoarea din Guam, Lou Leon Guerrero.

„Vreau să vă mulţumesc tuturor pentru că aţi respectat toate măsurile de precauţie recomandate şi pentru că aţi înfruntat încă o dată furtuna”, a adăugat ea.

Locuitorii acestei insule, ce are o populaţie de 170.000 de oameni, s-au bucurat joi de îmbunătăţirea condiţiilor meteorologice.

Zeci de mii de locuinţe erau în continuare private de electricitate joi, potrivit Guam Power Authority, furnizorul de energie electrică pe insulă. O pană generală a fost evitată, dar întreruperile localizate „fac să devină dificile” operaţiunile desfăşurate după trecerea taifunului Mawar în noaptea de miercuri spre joi.

Evaluarea completă a pagubelor provocate de furtună nu a fost încă finalizată.

Imaginile disponibile pe reţelele de socializare arată copaci dezrădăcinaţi, automobile răsturnate, panouri solare plutind în aer, un zid prăbuşindu-se sub forţa vântului şi valuri înalte de mai mulţi metri care se sparg cu furie de ţărm.

Condiţiile de navigaţie pe ocean rămân periculoase, chiar şi pentru navele de tonaj mare, a avertizat NWS.

Forţă neegalată în ultimii 20 de ani

La ora locală 13:46 (03:46 GMT), taifunul se afla la 217 kilometri nord-vest de Guam, au precizat meteorologii americani.

Modelele de prognoză sugerează că Mawar, care ar urma să-şi păstreze intensitatea în următoarele două zile, se îndreaptă spre Taiwan şi Filipine.

Înainte de sosirea taifunului, guvernatoarea din Guam se declara îngrijorată pentru siguranţa localnicilor. Mawar este „cea mai puternică furtună din ultimii 20 de ani”, a precizat Lou Leon Guerrero.

Situată în mijlocul Oceanului Pacific, insula Guam se află în apropiere de Groapa Marianelor, la peste 6.000 de kilometri vest de Hawaii şi la aproximativ 1.500 de kilometri est de Filipine.

Preşedintele american Joe Biden a decretat marţi stare de urgenţă în Guam, pentru ca un ajutor federal să poată fi acordat insulei, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

Pe lângă turism, armata americană este unul dintre „motoarele” economice ale insulei. Aproape 22.000 de militari americani şi familiile lor se află în Guam, o insulă prin proximitatea căreia trec adeseori bombardiere strategice şi submarine nucleare americane.

Insula Guam găzduieşte totodată principalele rezerve de carburant şi de muniţii pe care Statele Unite le deţine în regiunea Oceanului Pacific.

Citește și : C.Q. Brown este noul şef de stat-major al SUA

„Toate avioanele militare au decolat sau au fost plasate în hangare de protecţie, iar toate navele militare au ieşit în larg înainte de sosirea furtunii distrugătoare”, a declarat purtătoarea de cuvânt a armatei americane din această zonă, Katie Koenig.

Personalul rămas „a primit instrucţiunea de a se adăposti la faţa locului”. Însă militarii americani „se antrenează cu regularitate pentru a reacţiona după catastrofe naturale” şi sunt pregătiţi să fie trimişi pe teren pentru a ajuta populaţia locală „odată ce ordinul care pune capăt stării de urgenţă va fi dat”, a adăugat Katie Koenig.