DISTRIBUIȚI
NBC News

Cel puţin 16 persoane şi-au pierdut viaţa în Filipine după ce taifunul Goni, cel mai puternic din acest sezon, a adus cu sine inundaţii şi deversări de noroi care au provocat întreruperi în alimentarea cu energie electrică şi a serviciilor de comunicaţii, au precizat luni autorităţile, potrivit DPA și agerpres.

Peste 420.000 de persoane au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele în provinciile din est şi nord după ce super-taifunul Goni s-a abătut în weekend asupra principalei insule din arhipelag, Luzon, aducând cu sine vânturi catastrofale şi ploi torenţiale.


Citeşte şi: Autorităţile din Peru au redeschis Machu Picchu

Decesele au fost înregistrate în provinciile sever afectate Catanduanes şi Albay, din regiunea Bicol, din estul arhipelagului, potrivit Biroului de Apărare Civilă.

Trei persoane au fost date dispărute în oraşul Guinobatan, din Albay, unde peste 100 de locuinţe au fost îngropate sub deversări de noroi, potrivit guvernatorului provinciei, Al Francis Bichara.

Bichara a precizat că viiturile de noroi provin de la depunerile vulcanice de pe versanţii vulcanului Mayon, dislocate de ploile torenţiale.

În Catanduanes, unde Goni a atins ţărmul pentru prima dată duminică, 90% din infrastructură a fost avariată, potrivit unei evaluări iniţiale, a precizat Cesar Binag, director în cadrul poliţiei regionale.

Potrivit prognozelor, Goni, care va slăbi în intensitate, urmează să părăsească teritoriul Filipinelor marţi, potrivit agenţiei meteorologice.

Citeşte şi: Autorităţile din Peru au redeschis Machu Picchu

Taifunul însoţit de vânturi cu viteze de până la 65 de kilometri pe oră şi de rafale de până la 80 de kilometri pe oră, se deplasează către vest, spre Marea Chinei de Sud, a adăugat agenţia meteorologică.

Goni este cel mai puternic taifun care loveşte Filipine după ce Haiyan s-a abătut asupra provinciilor estice şi centrale în noiembrie 2013, provocând moartea a peste 6.300 de persoane şi strămutând mai mult de 4 milioane de oameni.