DISTRIBUIȚI
Agerpres

Tadjikistanul nu intenţionează să găzduiască temporar mii de afgani care aşteaptă vize de imigrare în SUA după ce au lucrat pentru forţele americane care se retrag în prezent din Afganistan, a declarat marţi ministrul tadjik de externe Sirojiddin Muhriddin, citat de Reuters, potrivit agerpres.  

Washingtonul a cerut Uzbekistanului, Kazahstanului şi Tadjikistanului să preia circa 9.000 de afgani care riscă să devină ţinta militanţilor islamişti talibani pentru că au cooperat cu forţele occidentale.


Citește și : Medicii avertizează că pandemia ‘a scăpat din nou de sub control’ în Turcia

Situaţia de securitate s-a deteriorat în ultimele săptămâni în Afganistan: în timp ce trupele străine conduse de SUA îşi finalizează retragerea, talibanii desfăşoară ofensive majore, ocupând districte şi puncte de trecere a frontierei.

‘Această problemă nu se află pe agenda bilaterală’ a relaţiilor tadjiko-americane, a afirmat Muhriddin în cadrul unei conferinţe de presă, întrebat despre respectiva solicitare a SUA.

Uzbekistanul care, la fel ca Tadjikistanul, are frontieră comună cu Afganistanul, a indicat, de asemenea, că este puţin probabil să dea curs cererii Washingtonului, afirmând că nu există nicio bază legală pentru a adăposti afgani din categoria risc.

Citește și : Vaccin sau test obligatoriu pentru funcţionarii municipali din New York

Kazahstanul nu a dorit până în prezent să facă vreun comentariu cu privire la solicitarea SUA, notează Reuters.

Săptămâna trecută, Tadjikistanul anunţase că este dispus să preia până la 100.000 de refugiaţi afgani pe fondul intensificării confruntărilor în Afganistan, potrivit Reuters.