DISTRIBUIȚI
POLITICO Europe
epa06882878 European Council President Donald Tusk (L) arrives for the second day of a NATO summit in Brussels, Belgium, 12 July 2018. NATO countries' heads of states and governments gather in Brussels for a two-day meeting. EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH / POOL

Tadjikistanul a părut joi să deblocheze mai multe site-uri populare şi serviciile Google în timpul unei vizite în ţara din Asia Centrală a preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, relatează AFP, potrivit agerpres.

Donald Tusk s-a întâlnit joi cu preşedintele tadjik Emomali Rakhmon, înainte de a se deplasa vineri în Kazahstan şi Uzbekistan, alte două republici ex-sovietice din Asia Centrală.


Citește și : John Bolton avertizează: Cred că amenințarea din partea Iranului încă există

Utilizatorii de internet au sesizat în trecut numeroase probleme în accesarea site-urilor populare de informaţii, precum şi a Facebook, YouTube şi serviciilor Google.

Acestea din urmă au devenit inaccesibile la puţin timp după o revoltă din închisoare soldată cu 35 de morţi, printre care şi 19 deţinuţi. Potrivit autorităţilor, revolta a fost declanşată de membri ai organizaţiei jihadiste Statul Islamic (SI).

Facebook şi Youtube au devenit inaccesibile mai devreme în cursul lunii mai, potrivit utilizatorilor tadjici care se văd frecvent obligaţi să recurgă la un VPN pentru a utiliza cele două site-uri.

Toate aceste servicii online funcţionau totuşi foarte bine joi, potrivit clienţilor celor doi principali furnizori de internet din Tadjikistan.

Potrivit utilizatorilor tadjici, site-ul filialei locale a Radio Europa Liberă a fost de asemenea accesibil, după o perioadă în care a părut să fie blocat.

ONG-ul Reporteri fără frontiere (RSF) a făcut apel în aprilie la autorităţile tadjice să înceteze să blocheze site-urile de internet, făcând referire la cazul unuia dintre puţinele site-uri de informaţii independente, Asia Plus, blocat de cinci luni.

Citește și : Tensiunile dintre Belgrad şi Pristina se ampifică : Premierul Serbiei, persona non-grata în Kosovo

Acest site contribuia să rămână inaccesibil joi, potrivit utilizatorilor de internet.

Autorităţile tadjice recunosc că au blocat rar site-uri, deşi sunt frecvent acuzate că au făcut din acest lucru o practică curentă.

În 2013, YouTube a devenit inaccesibil la puţin timp după difuzarea unei înregistrări video în care preşedintele Rakhmon cântă şi dansează la nunta fiului său.