DISTRIBUIȚI
Sputnik

Tablourile ruseşti confiscate în urmă cu câteva zile de vameşii finlandezi vor reveni în Rusia în acest weekend, a anunţat vineri ministrul rus al Culturii, Olga Liubimova, citată de Reuters, potrivit agerpres.

Vameşii finlandezi au anunţat miercuri că au intervenit pentru a bloca transportul în Rusia al unor opere de artă, estimate la aproximativ 42 de milioane de euro, şi că s-au consultat cu autorităţile de la Bruxelles pentru a verifica dacă acele lucrări puteau fi clasificate drept „bunuri de lux”, care fac obiectul sancţiunilor economice impuse Rusiei de ţările occidentale după invazia din Ucraina.


Citeşte şi: UE propune 500 de milioane de euro în plus pentru a finanţa arme pentru Ucraina – Black News

„Comisia Europeană a precizat foarte clar că obiectele care participă la expoziţii în Europa nu se află pe lista sancţiunilor”, a declarat Olga Liubimova.

Vameşii finlandezi au interceptat trei transporturi care conţineau picturi, statuete şi antichităţi care urmau să se întoarcă în Rusia după ce au fost expuse în Italia şi în Japonia.

Potrivit AFP, Rusia a cerut joi Finlandei să îi returneze mai multe opere de artă ale unor muzee ruseşti care tranzitau această ţară scandinavă şi care au fost confiscate de autorităţile finlandeze în cadrul sancţiunilor impuse Moscovei.

„Ambasadorul Finlandei la Moscova, Antti Helantera, a fost convocat pe 7 aprilie la Ministerul rus al Afacerilor Externe”, a anunţat diplomaţia rusă într-un comunicat, în care a precizat că a „protestat ferm” faţă de confiscarea operelor de artă ale unor muzee ruseşti aflate în tranzit în Finlanda.

Citește și: Patru soldaţi americani răniţi în nord-estul Siriei – Black News

Diplomaţia rusă a denunţat totodată o „decizie juridică arbitrară”.

Autorităţile finlandeze au păstrat discreţia asupra operelor de artă confiscate, însă au confirmat că unele dintre ele aparţineau celebrului muzeu Ermitaj din Sankt Petersburg.