DISTRIBUIȚI
Belfort : bas-relief au tribunal de grande instance (HDR).

Justiţia franceză a restituit marţi descendenţilor unui colecţionar evreu, spoliat în timpul ocupaţiei Franţei de către Germania nazistă, un tablou al pictorului Camille Pissarro, care dispăruse de pe piaţă înainte de a fi cumpărat legal de un cuplu american la o licitaţie organizată în 1995, informează agerpres .

Judecătorul francez a ordonat stabilimentului public al Muzeului Orangerie să predea tabloul „La Cueillette”, plasat sub sechestru, moştenitorilor colecţionarului Simon Bauer, ale cărui tablouri au fost confiscate în 1943.


„Clienţii mei vor fi foarte dezamăgiţi că nu vor putea să recupereze acest tablou de care s-au ataşat foarte mult. Ei vor face în mod cert recurs”, a reacţionat în faţa jurnaliştilor Ron Soffer, avocatul soţilor Toll din Statele Unite, care au cumpărat opera de artă cu suma de 800.000 de dolari la o licitaţie organizată de casa Christie’s la New York în anul 1995.

Citiți și : Turcia : Cererea de rejudecare a lui Enis Berberoglu, condamnat la 25 de ani de închisoare pentru spionaj militar, a fost respinsă

De asemenea, soţii Toll au fost condamnaţi să plătească familiei Bauer suma de 8.000 de euro reprezentând cheltuieli de judecată.

„Ei consideră că nu trebuie să plătească pentru crimele comise de Vichy”, regimul politic francez din timpul Ocupaţiei, a continuat acelaşi avocat.

Tabloul va rămâne sub sechestru până la judecarea recursului.

Potrivit declaraţiilor făcute de avocatul Ron Soffer, clienţii lui nu cunoşteau istoria tabloului atunci când l-au cumpărat. „Ei nu sunt experţi, istorici în artă. În catalogul vânzării nu scria nicăieri că tabloul fusese confiscat”.

Tabloul „La cueillette”, denumit şi „La cueillette des pois”, este o acuarelă pictată în 1887 de pictorul impresionist Camille Pissarro. A fost unul dintre cele 93 de tablouri realizate de maeştri ai picturii aflate în colecţia lui Simon Bauer, un renumit colecţionar francez născut în 1862, care a făcut avere în industria de încălţăminte.

Colecţia de artă i-a fost confiscată în 1943 şi vândută de un comerciant de tablouri desemnat de Comisariatul pentru chestiuni evreieşti din timpul regimului colaboraţionist de la Vichy.

Trimis în lagărul de la Drancy în iulie 1944, colecţionarul a reuşit să evite deportarea graţie unei greve a lucrătorilor de la căile ferate. Până la moartea sa, în 1947, Simon Bauer nu a putut să recupereze decât o mică parte dintre operele ce i-au fost confiscate. Descendenţii lui au deschis un proces prin care au solicitat retrocedarea întregii colecţii. Douăzeci de tablouri nu au fost recuperate încă.

Pictura „La cueillette” a reapărut pentru scurt timp pe piaţă în 1965 cu ocazia unei licitaţii, înainte de a dispărea apoi din nou, părăsind teritoriul Franţei. Familia Baeur i-a pierdut urma timp de peste o jumătate de secol.

La începutul anului, familia Bauer a aflat că tabloul „La cueillette” era expus la muzeul Marmottan din Paris, unde era împrumutat de un cuplu de colecţionari americani, soţii Toll, în cadrul unei retrospective consacrate pictorului Camille Pissarro.

Moştenitorii lui Simon Bauer au obţinut din partea instanţei franceze plasarea operei de artă sub sechestru şi contactarea soţilor Toll pentru a finaliza recuperarea tabloului.

Decizia de marţi are la bază o ordonanţă din aprilie 1945 ce vizează nulitatea actelor de spoliere.