DISTRIBUIȚI
Fortune

Cel mai bine vândut tabloid german, Bild, a criticat-o dur sâmbătă pe președinta Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, acuzând-o că a distrus veniturile și economiile oamenilor obișnuiți prin faptul că a tolerat creșterea inflației, scrie Reuters, informează mediafax.

Articolul, care reia un atac al Bild la adresa predecesorului lui Lagarde, Mario Draghi, din 2019, ar putea semnala ostilitatea publicului german față de BCE.


Citește și : Austria înregistrează aproape 6.000 de infectări în ultimele 24 de ore

În urmă cu două zile, banca a menținut neschimbate ratele dobânzilor, în ciuda faptului că majorarea prețurilor de consum a atins un maxim al ultimilor 13 ani.

Ziarul a numit-o pe Lagarde „Madam Inflation”, acuzând-o că este o persoană cu venituri mari căreia îi place să poarte produse de lux și spunând că nu pare să-i pese de dificultățile oamenilor obișnuiți. „Christine Lagarde topește pensiile, salariile și economiile”, a spus publicația.

Întrebat de Reuters în legătură cu articolul, un purtător de cuvânt al BCE a precizat că, în conferința de presă de joi, Lagarde a recunoscut că inflația este „în mod clar un motiv de îngrijorare” pentru cetățeni și a spus că factorii de decizie politică au făcut „o mulțime de analize” înainte de a se abține de la înăsprirea politicii monetare.

Citește și : Angela Merkel va efectua o vizită de adio în Franţa

Atacul lui Bild vine la o săptămână după ce șeful băncii centrale germane, Jens Weidmann, un critic deschis al politicii BCE, și-a dat demisia, argumentând că 10 ani în funcție sunt suficienți, avertizând totodată asupra riscurilor inflaționiste.

Inflația în zona euro a ajuns la 4,1% în această lună, egalând maximul istoric, în timp ce inflația din Germania este și mai mare, apropiindu-se probabil de 5% până la sfârșitul anului.