DISTRIBUIȚI
Rador

Polonia şi Ungaria vor ”face ceea ce este nevoie” pentru a opri orice potenţial şantaj al condiţionării accesării fondurilor europene, a declarat joi la Varşovia ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, după o întâlnire cu omologul său polonez Zbigniew Rau, scrie agenţia MTI, potrivit agerpres.

”Polonezii şi ungurii contribuie la produsul economic al UE” şi ”fondurile europene sunt un activ comun”, a adăugat Szijjarto, referindu-se la cererile privind condiţionarea accesării fondurilor europene de situaţia statului de drept.


Citește și : Svetlana Tihanovskaia primeşte cu braţele deschise Premiul Saharov: ‘este o recompensă pentru poporul belarus’

Anterior, Ungaria şi Polonia au ameninţat cu blocarea viitorului buget multianual al UE şi a fondului european de redresare post-pandemie în valoare de 750 de miliarde de euro dacă vor fi introduse astfel de condiţionalităţi.

Szijjarto a anunţat că, tot joi, va semna cu ministrul polonez al infrastructurii, Andrzej Adamczyk, un ”document cadru care va trebui supus aprobării în vederea obţinerii sprijinului UE” pentru o linie de tren de mare viteză între Budapesta şi Varşovia, care să poată fi interconectată cu reţelele feroviare de mare viteză vest-europene.

Citește și : SUA condamnă recurgerea excesivă la forţă de către militari în Nigeria

Pe de altă parte, cei doi miniştri de externe au convenit să respingă pactul privind migraţia propus de Comisia Europeană. Acest pact ”cuprinde în continuare cote de refugiaţi, deşi forţează o încercare gramaticală de a le descrie altfel”, remarcă şeful diplomaţiei ungare.

În privinţa situaţiei din Belarus, el a anunţat că reprezentanţa diplomatică ungară din această ţară va emite vize în numele Poloniei, după ce mai mulţi diplomaţi polonezi, inclusiv ambasadorul, au fost obligaţi să părăsească Belarusul.