DISTRIBUIȚI
Sputnik

Ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, a declarat joi că retragerea de către Kiev a legii vizând interzicerea dublei cetăţenii trebuie să fie doar un „prim pas”, dacă Ucraina vrea să demonstreze seriozitatea aspiraţiilor sale euro-atlantice, transmite MTI, potrivit agerpres.

Şeful diplomaţiei ungare a făcut această declaraţie la postul public de televiziune M1, după ce miercuri agenţia ucraineană de presă UNIAN a relatat că preşedintele Petro Poroşenko a retras legea care i-ar fi privat de cetăţenia ucraineană pe cei care deţin dublă cetăţenie şi iau parte la alegeri în alte ţări sau folosesc paşapoarte străine când călătoresc în afara ţării.


Citeşte şi: Atac subtil la Trump: Democraţia din SUA este ameninţată de minciuni

Decizia a fost salutată de Asociaţia culturală a maghiarilor din Transcarpatia (KMKSZ), care a subliniat că legea în cauză „ar fi avut un impact negativ asupra vieţilor a milioane de cetăţeni ucraineni care au fugit de o viaţă fără perspective. Cetăţenii ucraineni care sunt şi cetăţeni din state ale Uniunii Europene reprezintă o şansă de apropiere de structurile europene şi de consolidare a integrării europene a Ucrainei”, potrivit KMKSZ.

Legea dublei cetăţenii, criticată de Ungaria în repetate rânduri, îi viza iniţial pe cei din Crimeea, peninsula anexată de Rusia în 2014, dar s-ar fi aplicat cetăţenilor din orice alte ţară, inclusiv etnicilor maghiari din regiunea ucraineană Transcarpatia. Peter Szijjarto avertizase că, dacă va fi adoptată, această lege ar fi însemnat o a treia lovitură pentru minorităţile naţionale din Ucraina, după amendarea legii educaţiei şi declararea drept neconstituţională a legii privind politica lingvistică. 

Citeşte şi: Israelul a atacat din aer ţinte Hamas în Fâşia Gaza