DISTRIBUIȚI
Rador

Uniunea Europeană ar trebui să semneze un acord cu Turcia privind migranţii, document care va reduce fluxul de migranţi peste frontierele turce, a declarat ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, după întâlnirea avută marţi, la Ankara, cu omologul său turc Mevlut Cavusoglu, informează Reuters, potrivit agerpres.

Szijjarto a remarcat că UE i-a promis 6 miliarde de euro Turciei pentru ca aceasta să gestioneze situaţia refugiaţilor din ţară, adăugând că există opinii diferite despre ce proporţie din această sumă a fost efectiv transferată Ankarei. El i-a cerut blocului comunitar să soluţioneze rapid această chestiune cu Turcia şi să-şi respecte angajamentul.


Citește și : Pacienţii COVID-19 din mai aveau o încărcătură virală mică faţă de cei din aprilie

Referitor la pandemia de COVID-19, Peter Szijjarto a spus că, deşi în trecut valurile de migranţi au ridicat în principal riscuri de securitate şi culturale, în prezent este vorba mai ales de riscuri de sănătate şi economice.

La sfârşitul lunii februarie şi începutul lunii martie, mii de migranţi s-au apropiat de graniţa turco-elenă şi au încercat să intre în UE, după decizia Ankarei de a nu-i mai bloca să ajungă în Grecia şi prin urmare să intre în Uniunea Europeană.

Conducerea Turciei a încercat să convingă UE să accelereze transferul a miliarde de euro reprezentând ajutor pentru instalarea migranţilor în Turcia.

Turcia găzduieşte 4 milioane de refugiaţi, dintre care 3,6 milioane de sirieni, şi a spus că nu va mai opri afluxul de refugiaţi în urma escaladării militare de la graniţa sa cu Siria, care a dus la strămutarea a un milion de persoane.

Citește și : Muzeele britanice se pregătesc să-şi redeschidă porţile