DISTRIBUIȚI
Sputnik

A pretinde că nu există nicio legătură între statul ucrainean şi o listă cu datele unor cetăţeni ucraineni care au şi cetăţenia ungară este echivalent cu a minţi, a declarat joi ministrul de externe ungar Peter Szijjarto pentru postul de radio Kossuth, relatează MTI, potrivit Agerpres.

Szijjarto a insistat că lista cu aproximativ 300 de etnici maghiari – oficiali guvernamentali sau municipali – publicată de site-ul ucrainean Myrotvorets conţine informaţii care puteau fi obţinute numai de la guvern sau serviciile secrete.


Citește și : SUA au dispus suspendarea tuturor zborurilor interne şi internaţionale cu avioanele de vânătoare F-35

Şeful diplomaţiei ungare a adăugat că un lider al organizaţiei civile care administrează site-ul a lucrat pentru serviciile secrete ucrainene, în timp ce un fondator al organizaţiei este încă angajat al guvernului de la Kiev.

El a acuzat statul ucrainean de „eşec evident în ceea ce priveşte protejarea propriilor cetăţeni” şi a susţinut că Ucraina nu a făcut până acum nimic pentru a rezolva problema.

Guvernul ungar l-a convocat miercuri pe ambasadorul Ucrainei pentru a-i cere explicaţii despre publicarea datelor cetăţenilor ucraineni care au şi cetăţenie ungară, date pe care Budapesta le-a descris o ‘listă a morţii’. Executivul de la Budapesta a început să acorde în anul 2011 cetăţenia ungară etnicilor maghiari din străinătate, mai ales din ţările vecine, precum Ucraina.

La 20 septembrie, agenţia ucraineană de presă Ukrinform a publicat o înregistrare video cu o ceremonie de la consulatul Ungariei din Beregovo (Beregszasz, în maghiară, oraş situat la frontiera dintre Ucraina şi Ungaria), în cadrul căreia au fost înmânate paşapoarte ungureşti unor etnici maghiari care au depus jurământ de credinţă Ungariei, înregistrare în care se afirma că acestora li s-ar fi cerut să nu informeze autorităţile ucrainene în legătură cu obţinerea dublei cetăţenii. Ucraina interzice dubla cetăţenie, dar nu are prevăzute sancţiuni legale pentru cei care o primesc.

Citește și : Toată lumea plăteşte pentru eşecul în abordarea foametei în Siria, afirmă preşedintele Programului Alimentar Mondial

Ulterior, pe 4 octombrie, Ucraina l-a declarat persona non grata pe consulul Ungariei la Beregovo, la rândul ei Budapesta expulzând ulterior un consul ucrainean.