DISTRIBUIȚI

Lidera opoziţiei belaruse, Svetlana Tihanovskaia, aflată în exil în Lituania, şi două compatrioate ale sale sunt laureatele premiului Carol cel Mare pe anul 2022 pentru unitatea Europei, a anunţat vineri, la Aachen, Consiliului Director al Societăţii care decernează distincţia, transmite dpa, potrivit agerpres.

Svetlana Tihanovskaia, Maria Kolesnikova şi Veronika Zepkalo sunt onorate pentru eforturile lor curajoase în slujba libertăţii şi democraţiei, a declarat preşedintele Consiliului Director, Juergen Linden.


Citeşte şi: Elon Musk spune că el și familia lui sunt vaccinați, dar că obligativitatea vaccinării este o ‘eroziune a libertății’ – Black News

Cele trei laureate au acceptat ‘cu mare plăcere’ distincţia, a menţionat acesta.

Svetlana Tihanovskaia, în vârstă de 39 de ani, a devenit faţa opoziţiei la preşedintele autoritar al Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, după ce a candidat împotriva acestuia anul trecut în locul soţului său, Serghei Tihanovski, care fusese împiedicat să se prezinte.

Justiţia din Belarus l-a condamnat marţi la 18 ani de închisoare pe Tihanovski, care fusese arestat în mai 2020.

Maria Kolesnikova execută la rândul său o condamnare de 11 ani de închisoare.

Juergen Linden a precizat că sora Marei Kolesnikova li se va alătura celorlalte două laureate la ceremonia ce va avea loc în ziua de 26 mai în Sala Încoronarii a Primăriei din Aachen.

Premiul este acordat începând din 1950 pentru contribuţii deosebite la unificarea Europei.

Citeşte şi: Fostul premier slovac a fost ARESTAT – Black News

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a fost premiat în octombrie 2021 pentru poziţia sa proeuropeană.

Printre laureaţi s-au mai aflat de-a lungul timpului numeroşi oameni politici şi de stat europeni, precum primul cancelar postbelic al Germaniei, Konrad Adenauer, preşedintele francez Emmanuel Macron şi fostul cancelar german Angela Merkel. Papa Ioan Paul al II-lea a fost la rândul său distins cu Premiul Carol cel Mare.