DISTRIBUIȚI
AP

Lidera opoziţiei belaruse Svetlana Tihanovskaia şi-au reiterat marţi acuzaţiile că autorităţile din Belarus au torturat sute de protestatari trimişi la închisoare, relatează DPA, potrivit agerpres.

„Este folosită tortura pentru a reduce la tăcere întreaga ţară”, a spus Tihanovskaia într-un discurs susţinut în Polonia, ţară membră a UE care se învecinează cu Belarus.


Citeşte şi: Canada sare de 200.000 de cazuri cu coronavirus

Peste 7.000 de protestatari au fost reţinuţi de la contestatele alegeri prezidenţiale din Belarus de la 9 august, când Tihanovskaia a ieşit pe locul al doilea, conform rezultatelor oficiale controversate ale scrutinului.

Uniunea Europeană a condamnat alegerile şi a spus că nu au fost libere şi corecte şi l-a acuzat pe liderul autoritar Aleksandr Lukaşenko, la putere de 25 de ani, de suprimarea violentă a criticilor.

ONU a anunţat că a primit informaţii că cel puţin 400 de protestatari închişi au fost torturaţi sau supuşi altor forme de abuz în timpul arestului.

Protestatarii din Belarus au dat dovadă „de un eroism incredibil în fiecare zi din ultimele două luni”, a declarat Tihanovskaia într-un discurs la Colegiul Europei din Varşovia.

„Rezultatele anunţate ale alegerilor nu au nimic în comun cu realitatea”, a subliniat ea.

Controversatul rezultat oficial al alegerilor l-a declarat învingător cu 80% din voturi pe Lukaşenko. Însă susţinătorii opozantei afirmă că ea a fost adevărata câştigătoare.

Citeşte şi: Irlanda impune cele mai dure restricţii din toată Europa

UE a refuzat să recunoască legitimitatea actualului mandat al lui Lukaşenko. El a fost învestit pentru al şaselea mandat consecutiv luna trecută, în cadrul unei ceremonii care nu a fost anunţată în prealabil şi care a declanşat noi proteste în masă.

Tihanovskaia a spus în discursul său că în cazul în care Lukaşenko ar fi câştigat cu adevărat alegerile la o aşa mare diferenţă, atunci nu ar fi trebuit să recurgă la o ceremonie de învestitură în secret.