DISTRIBUIȚI
AFP

Premiul Saharov decernat joi de Parlamentul European opoziţiei din Belarus este „o recompensă pentru poporul belarus”, a declarat lidera opoziţiei Svetlana Tihanovskaia în Danemarca, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Nu este recompensa mea personală, este o recompensă pentru poporul din Belarus”, a declarat ea în cadrul unei conferinţe de presă de la Copenhaga, unde efectuează o vizită de două zile.


Citește și: Hit and run: Un jandarm francez a fost lovit intenționat de o mașină care circula cu viteză

„Nu aş fi nimeni fără poporul belarus. Şi, în acelaşi fel, dacă nu ar exista un lider, poporul belarus nu ar fi capabil să se unească pentru a continua lupta”, a afirmat conducătoarea mişcării împotriva preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

„Este un semn pentru regimul nostru, înaintea altor ţări, că lupta noastră pentru demnitate umană, drepturile omului, este foarte importantă pentru ţările vecine”, a mai spus ea. „Ne luptăm şi nu vom abandona lupta”, a promis politiciana de 38 de ani, care trăieşte în exil în Lituania.

Premiul Parlamentul European va provoca probabil dezaprobarea Minskului, dar şi cea a Moscovei, susţinătoare a preşedintelui Lukaşenko. Autorităţile ruse au criticat şi alegerea laureatului din 2018, cineastul ucrainean Oleg Senţov, pe atunci încarcerat.

Vezi și: 43 de persoane au fost eliberate după ce au fost ținute captive într-o bancă din Georgia – VIDEO

De la scrutinul prezidenţial controversat de la 9 august, Belarusul este teatrul unei contestări în masă fără precedent împotriva realegerii lui Aleksandr Lukaşenko, preşedintele care a început în 1994 un regim inspirat de centralismul economic şi politic sovietic.

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire este acordat anual de Parlamentul European. Premiul a fost înfiinţat în 1988 pentru a aduce un omagiu persoanelor şi organizaţiilor care apără drepturile omului şi libertăţile fundamentale. Acesta este denumit în onoarea fizicianului şi disidentului politic Andrei Saharov, iar valoarea premiului este de 50.000 de euro.
Anul trecut, premiul a fost acordat lui Ilham Tohti, un economist uigur care luptă pentru drepturile minorităţii uigure din China.