DISTRIBUIȚI
REUTERS

Svetlana Tihanovskaia, lidera opoziţiei belaruse aflată în vizită la Varşovia, şi-a exprimat miercuri speranţa că drumul Belarusului spre democraţie va fi mai scurt decât a fost pentru Polonia din timpul dominaţiei sovietice, informează AFP, scrie agerpres.

Tihanovskaia a comparat manifestaţiile din ţara sa cu cele organizate de sindicatul polonez Solidaritatea, care a contribuit la căderea comunismului în 1989. „A fost un drum lung pentru Solidaritatea, însă eu sper că pentru noi va fi mult mai scurt”, a declarat ea în faţa unor studenţi la Universitatea din Varşovia, înainte de a discuta cu actuala conducere a sindicatului polonez. Opozanta belarusă a avut, de asemenea, o întrevedere cu premierul polonez Mateusz Morawiecki şi a discutat cu compatrioţi ai săi aflaţi în Polonia.


Citește și : Bruxelles-ul vrea o reuniune de urgență cu Londra pe tema Brexitului

Polonia a celebrat săptămâna trecută 40 de ani de la acordul istoric ce a dus la o recunoaştere oficială a sindicatului Solidaritatea, primul sindicat independent din blocul sovietic, eveniment care a grăbit prăbuşirea comunismului, 10 ani mai târziu.

Tihanovskaia a fugit din Belarus în Lituania după alegerile prezidenţiale contestate din 9 august, în cadrul cărora a candidat împotriva preşedintelui Alexandr Lukaşenko. Vizita în Polonia este prima ei deplasare după fuga din ţară.

După scrutin, manifestaţii fără precedent continuă să aibă loc în Belarus, pentru a cere plecarea lui Lukaşenko, aflat la putere de 26 de ani.

Făcând declaraţii după ce bărbaţi mascaţi l-au arestat miercuri, la Minsk, pe Maxim Znak, unul dintre ultimii lideri ai opoziţiei ce nu fuseseră arestaţi sau exilaţi, Tihanovskaia a apreciat că situaţia din ţara sa este „terifiantă”.

Vezi și : Peste 18.000 de ruși au fost răpuși de coronavirus

Jurista este unul dintre cei şapte membri ai Consiliului de coordonare înfiinţat pentru a obţine o tranziţie a puterii şi a negocia plecarea lui Lukaşenko. Soţul ei, Serghei, a fost la rândul său arestat înainte de alegeri, ceea ce a făcut-o pe Tihanovskaia, novice în politică la 37 de ani, să-şi înainteze candidatura. „Am devenit o lideră doar pentru soţul meu”, a declarat ea în discursul său la Universitatea din Varşovia, subliniind rolul de de prim-plan jucat de femei în mişcarea de protest din Belarus, „unde nu s-a văzut niciodată o asemenea implicare a femeilor la toate nivelurile”. „Femeile au realizat că rolul nostru în viaţă este mult mai important decât credeam înainte”, a spus ea.