DISTRIBUIȚI
AP

Lidera opoziţiei belaruse Svetlana Tihanovskaia a afirmat sâmbătă la Lisabona că se simte în siguranţă în Uniunea Europeană, după cererea de extrădare făcută publică în urmă cu o zi de Belarus, relatează AFP, potrivit agerpres

„Mă simt fizic în siguranţă în Uniunea Europeană”, a declarat Svetlana Tihanovskaia, care a reacţionat la cererea de extrădare adresată Lituaniei, unde ea a fost nevoită să se refugieze, pentru rolul său în mişcarea de contestare de după alegerile din 2020.


Citește și : Călătoriile neesenţiale în străinătate, interzise până la 18 aprilie în Belgia

Autorităţile lituaniene au respins cu fermitate această solicitare.

„Toată lumea înţelege că această cerere este motivată politică”, a adăugat Tihanovskaia, după o întâlnire în centrul Lisabonei cu membri ai comunităţii belaruse în cadrul unei manifestaţii care a adunat o sută de persoane în semn de susţinere a prizonierilor politici din Belarus.

Regimul preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko a reprimat anul trecut mişcarea de contestare istorică apărută după realegerea sa controversată în august.

Rivală a lui Lukaşenko la prezidenţiale, Tihanovskaia, lideră a opoziţiei belaruse, a fost nevoită să se refugieze în Lituania imediat după scrutin.

Ea este inculpată în Belarus din toamna lui 2020 pentru „apeluri la acţiuni împotriva securităţii naţionale”, infracţiune pasibilă de trei-cinci ani de închisoare.

Cu ocazia vizitei sale în Portugalia, Svetlana Tihanovskaia s-a întâlnit vineri cu premierul Antonio Costa, a cărui ţară deţine preşedinţia rotativă a Consiliului UE, în cadrul unui turneu european. ,

Citește și : Legea electorală promovată de China este ‘un atac direct’ la adresa autonomiei Hong Kong-ului (Washington)

La finalul acestei întâlniri, Costa şi-a exprimat sprijinul pentru „dreptul de a manifesta paşnic” şi pentru organizarea „de alegeri libere şi corecte”.

„Democraţia şi statul de drept sunt în centrul valorilor europene”, a reamintit el într-un mesaj postat pe contul său de Twitter.