DISTRIBUIȚI
Council on Foreign Relations

Sute de luptători ai Statului Islamic originari din alte ţări şi capturaţi în Siria continuă să reprezinte o ameninţare pentru Occident, a avertizat vineri un înalt responsabil militar britanic, relatează Press Association, potrivit agerpres.

Statul Islamic este în continuare capabil să lanseze atacuri teroriste în Europa, în pofida faptului că a pierdut teren, a subliniat generalul Felix Gedney, comandant adjunct al coaliţiei internaţionale care luptă împotriva SI în Siria şi Irak.


Citește și : Egipt: Jurnalistul Waël Abbas, plasat în arest preventiv pentru 15 zile

Potrivit acestuia, ţările de origine ale celor câteva sute de combatanţi străini ai SI reţinuţi în prezent în Siria trebuie să dezvolte strategii pentru a-i ţine sub control, întrucât sunt „foarte răi” şi „se vor întoarce să atace” odată eliberaţi.

Responsabilul britanic a menţionat că nu are cunoştinţă ca vreun stat din NATO să fi primit înapoi cetăţeni ai săi capturaţi ca luptători pentru SI în Siria.

El a adăugat că nu dispune de cifre exacte privind combatanţii străini capturaţi pe teritoriul sirian, dar că numărul lor era de peste 400 în urmă cu o lună şi de atunci a crescut „cu sutele”.

Generalul Gedney a insistat că, deşi forţele democratice siriene au eliberat peste 98% din teritoriile aflate sub controlul SI, această grupare rămâne o ameninţare globală, întrucât are în continuare „lideri de rang înalt, capacităţi media, resurse financiare şi expertiza tehnică pentru comiterea de atacuri” şi va încerca să se reinstaleze în zonele eliberate.

Citește și : Zborul MH17: Uniunea Europeană şi NATO invită Rusia ‘să-şi recunoască responsabilitatea’

Întrebat dacă în opinia sa SI ar putea ataca din nou Europa, el a răspuns că riscul se menţine, deşi această capacitate i-a fost redusă semnificativ.