DISTRIBUIȚI
afp

Un număr de 569 de imigranţi au fost salvaţi, sâmbătă dimineaţă, din largul coastelor andaluză şi ale insulelor Canare, informează La Vanguardia, potrivit news.ro.

Securitatea Maritimă a salvat 21 bărci care încercau să ajungă pe coasta spaniolă, majoritatea lor din Marea Alborán şi din strâmtoarea Gibraltar.


Citește și : Miting pentru un al doilea referendum pe tema Brexit-ului la Londra

Operaţiunea a avut loc în timp ce Europa se află în mijlocul unei intense dezbateri despre criza migratorie, după ce guvernul italian a refuzat să primească două nave cu 600, respectiv 200 de imigranţi la bord. Prima dintre acestea, Aquarius, a ajuns în Valencia.

Sâmbătă, prim-ministrul spaniol Pedro Sánchez se întâlneşte la Paris cu preşeditnele francez Emmanuel Macron, iar criza este unul dintre subiectele întrevederii.

Iniţial, autorităţile – alertate telefonic de prezenţa ambarcaţiunilor – au interceptat la primele ore ale dimineţii 16 bărci cu 289 de imigranţi care încercau să ajungă pe coastele spaniole din apele strâmtorii Gibraltar şi ale Mării Alborán.

Citește și : Marea Britanie: Boris Johnson susține ideea unui ‘Brexit complet’

Majoritatea oamenilor salvaţi au fost duşi în portul Tarifa, iar unele bărci, până în portul Barbate. Bărcile erau, în mare parte, ocupate de copii şi femei.

Un grup de 129 de imigranţi, majoritatea de origine subsahariană, a fost salvat pe când se îndrepta spre Gran Canaria. Ei au cerut ajutor la numărul de urgenţă 112, spunând că văd coasta, dar că nu ştiu unde se află. Barca era în apropierea Playa del Inglés, la sud de Gran Canaria, unde imigranţii au primit asistenţă.