DISTRIBUIȚI

Circa o mie de ucraineni au manifestat vineri în faţa Parlamentului de la Kiev, cerând demisia ministrului de interne Arsen Avakov (foto), după mai multe scandaluri în care a fost implicată poliţia, informează AFP, potrivit agerpres.

Protestatarii, în majoritate tineri cu măşti pe faţă pentru a se proteja de noul tip de coronavirus, au aprins fumigene şi au vandalizat o maşină veche de poliţie, pe care au adus-o cu această ocazie.


Citește și: Lego donează 4 milioane de dolari pentru combaterea rasismului

„Cine mă va apăra?”, „0% încredere. Avakov, afară!” sau „Nu fi complice al violurilor, crimelor, violenţelor şi abuzurilor, votează destituirea lui Avakov!”, se putea citi pe pancarte.

Poliţia ucraineană este în mod regulat acuzată de abuzuri. În special un caz recent a şocat foarte tare ţara: violarea şi torturarea unei tinere femei într-un comisariat din centrul Ucrainei.

Doi poliţişti au fost arestaţi, iar unitatea lor de poliţie a fost desfiinţată, însă fără ca acest lucru să stingă criticile.

Hibele din poliţie au mai fost arătate cu degetul după un schimb de focuri ziua în amiaza mare între zeci de membri rivali ai unei mafii a transporturilor lângă Kiev, urmat la începutul lui iunie de un alt schimb de focuri într-o enormă piaţă de lângă Odesa.

Convocat vineri în Parlament, ministrul de interne, citat de mass-media, a denunţat „insinuările” adversarilor săi, cerând „să nu fie acuzat întreg colectivul de poliţişti din cauza unor canalii”.

Citește și: IBIZAGATE: Heinz-Christian Strache spune că a fost DROGAT!

„Nu ascundem nimic” şi „reacţionăm repede şi sever” la acest gen de „incidente ruşinoase”, a afirmat el, dând chiar asigurări că pregăteşte înregistrarea poliţiştilor în comisariate.

Autorităţile ucrainene au demarat în 2015 o reformă a poliţiei naţionale cu sprijinul Occidentului, însă, potrivit experţilor, acest proiect a eşuat.