DISTRIBUIȚI
Hizmet News

Autorităţile turce au arestat marţi 198 de persoane, printre care numeroşi militari, suspectate că ar fi simpatizanţi ai predicatorului Fethullah Gulen, pe care Ankara îl acuză că s-a aflat în spatele tentativei de lovitură de stat din iulie 2016, potrivit agenţiei de presă Anadolu, informează AFP, potrivit agerpres.

Arestările au avut loc în urma unui ordin al procurorului oraşului Izmir, în vestul Turciei, care a emis mandate de arestare împotriva a 304 persoane suspectate că au avut discuţii telefonice cu lideri ai mişcării lui Gulen. Printre persoane anchetate, 295 sunt militari în serviciu, precizează Anadolu.


Citeşte şi: ONU cere Rusiei să plece din Crimeea

Într-o altă operaţiune ce vizează de asemenea presupuşi susţinători ai lui Gulen, 21 de persoane, printre care numeroşi medici militari, au fost arestaţi marţi la Ankara.

Predicatorul Fetullah Gulen, refugiat în SUA de peste 20 de ani, conduce o reţea acuzată de Ankara că s-a infiltrat în instituţii turce în scopul de a-l da jos de la putere pe Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan îl acuză pe Gulen, fost aliat, că a condus din umbră tentativa de lovitură de stat din iulie 2016, acuzaţie pe care predicatorul o dezminte.

Citeşte şi: Camera Comunelor adoptă un proiect de lege controversat referitor la Brexit

După puciul eşuat, autorităţile turce îi urmăresc pe susţinătorii lui Gulen şi au declanşat epurări de o amploare fără precedent în istoria modernă a Turciei. Mai multe zeci de mii de persoane au fost deja arestate şi peste 140.000 au fost destituite sau suspendate din funcţie.

La sfârşitul lui noiembrie, 337 de persoane, inclusiv ofiţeri şi piloţi, au fost condamnate la închisoare pe viaţă la finalul principalului proces asupra tentativei de lovitură de stat.