DISTRIBUIȚI
afp

Cinci sute de soldaţi ai Gărzii Naţionale au fost mobilizaţi vineri dimineaţă pentru a restabili calmul în oraşul Minneapolis (nordul SUA), după o a treia noapte consecutivă de violenţe în urma morţii unui afroamerican în cursul arestării sale de către poliţie, informează AFP, citând un comunicat militar, potrivit agerpres.

Membrii Gărzii Naţionale din statul Minnesota „vor oferi sprijin autorităţilor civile atât timp cât li se va cere cu scopul de a asigura securitatea persoanelor şi a bunurilor”, precizează textul.


Citește și : UE încearcă să-şi reformuleze strategia faţă de China

Guvernatorul statului, Tim Walz, a semnat un decret joi după-amiază pentru a autoriza intervenţia Gărzii Naţionale.

În cursul nopţii de joi spre vineri, unii soldaţi au „participat deja la mai multe misiuni” împreună cu pompierii şi împotriva „tulburărilor civile”, precizează comunicatul. Ei au continuat să se îndrepte spre Minneapolis în cursul dimineţii până când toţi 500 au ocupat „poziţiile” desemnate.

Două sute de poliţişti din acest stat, dotaţi cu elicoptere, au fost de asemenea mobilizaţi.

Manifestaţii împotriva violenţelor poliţieneşti au degenerat pentru a treia noapte consecutiv, un comisariat fiind incendiat în nordul oraşului şi 30 de magazine jefuite.

Citește și : Universitatea din Queensland EXMATRICULEAZĂ un student pentru că a criticat China

Tulburările au izbucnit în urma morţii, luni seară, a lui George Floyd, un afroamerican de 46 de ani, care pare să fi fost asfixiat de un agent în cursul unei arestări în forţă, potrivit unei înregistrări video a scenei, devenită virală.

Cei patru poliţişti implicaţi în incident au fost destituiţi, iar autorităţile locale şi federale au declanşat o anchetă. Nimeni nu a fost încă inculpat, ceea ce alimentează mânia şi frustrările populaţiei de culoare a oraşului.