DISTRIBUIȚI

Poliţia din Iran a închis 547 de restaurante şi cafenele din Teheran pentru că nu respectă „principiile islamice”, a informat şeful poliţiei din capitală sâmbătă, conform The Guardian, scrie news.ro.

„Patronii restaurantelor şi cafenelelor în care principiile islamice nu erau respectate au fost confruntaţi iar în această operaţiune 547 de afaceri au fost închise şi 11 persoane arestate”, a declarat şeful poliţiei din capitală, Hossein Rahimi, într-un comunicat.


Citește și : UE, prima reacție în cazul scandalului politic din R.Moldova: Să respecte statul de drept și să garanteze democrația

Agenţia Fars a informat că operaţiunea a avut loc pe durata a 10 zile.

Infracţiunile includ „reclame neconvenţionale în spaţiul cibernetic, muzică ilegală şi desfrânare”.

„Respectarea principiilor islamice este una dintre principalele misiuni ale poliţiei”, a afirmat Rahimi.

Şeful tribunalului de îndrumare din Teheran, care se ocupă de „infracţiunile culturale şi corupţia morală şi socială”, a făcut apel la cetăţeni să informeze autorităţile cu privire la „comportamente imorale” prin trimiterea unor mesaje text la un număr de telefon alocat special acestor cazuri.

Citește și : SUA impun un termen limită Turciei pentru a renunţa la achiziţia de rachete rusești S-400

Cetăţenii pot informa autorităţile cu privire la cei care îşi dau jos „hijabul în maşini”, „găzduiesc petreceri la care participă bărbaţi şi femei” sau postează „conţinut imoral pe Instagram”.

Conform legilor din Iran, femeile îşi pot arăta doar faţa, mâinile şi tălpile în public şi ar trebui să poarte culori care nu atrag atenţia.

În 2012, guvernul a ordonat cafenelelor să îşi instaleze camere de supraveghere pentru a monitoriza comportamentul clienţilor. Unii patroni au ales să îşi închidă cafenelele definitiv.