DISTRIBUIȚI
ABC

Peste 300 de ONG-uri au cerut miercuri ONU să introducă un mecanism internaţional însărcinat cu anchetarea încălcărilor de drepturi ale omului în China şi au făcut apel la cei mai înalţi oficiali ai organizaţiei „să acţioneze în mod decisiv”, informează AFP, potrivit agerpres.

Într-o scrisoare deschisă adresată Secretarului General al ONU, Antonio Guterres, Înaltului Comisar pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, precum şi statelor membre ale ONU, aceste organizaţii neguvernamentale, originare din peste 60 de ţări, se sprijină pe o iniţiativă a 50 de experţi ai Naţiunilor Unite care au cerut la sfârşitul lui iunie „măsuri decisive pentru a proteja libertăţile fundamentale în China” şi au denunţat „încălcările masive de drepturi ale omului pe care le comite China în Hong Kong, Tibet şi Xinjiang, suprimarea de informaţii în contextul pandemiei de COVID-19, precum şi atacurile împotriva apărătorilor drepturilor omului, jurnaliştilor, avocaţilor şi detractorilor guvernului în toată ţara”.


Citește și: G7 cere Rusie ‘să-i scoată în față’ pe cei vinovați de otrăvirea lui Navalnîi

ONG-urile acuză de asemenea China că îi ia ca ţintă pe apărătorii drepturilor omului din străinătate, că reprimă libertatea intelectuală în afara ţării şi că cenzurează internetul.

Ele denunţă de asemenea ceea ce consideră a fi o tentativă a Chinei de a suprima „iniţiativele care încearcă să examineze de aproape gravele încălcări de drepturi şi crimele internaţionale comise în ţări din întreaga lume”, acuzând Beijingul că „denaturează mandatul Consiliului ONU pentru drepturile omului”.

„Un stat care încearcă să evite orice examinare critică reprezintă o ameninţare fundamentală în privinţa drepturilor omului. Faptul că China, stat care are o extraordinară putere la nivel mondial, se aşteaptă să fie tratată astfel ne afectează pe toţi”, afirmă semnatarii.

Citește și: Trump va anunța zilele următoare RETRAGEREA mai multor trupe din Irak şi Afganistan

Prin urmare, ei cer o serie de măsuri concrete din parte instanţelor ONU (o sesiune specială a Consiliului pentru drepturile omului, numirea unui emisar special), dar îi solicită de asemenea lui Michelle Bachelet să îşi execute mandatul său independent şi să monitorizeze încălcările generalizate de drepturi ale omului de către China şi să publice rapoarte pe aceste subiect.

În contextul înmulţirii criticilor faţă de încălcarea drepturilor omului în China, Beijingul, care dispune de unul din cele cinci locuri permanente din Consiliul de Securitate, şi-a extins în permanenţă influenţa în ultimii ani în cadrul Naţiunilor Unite.