DISTRIBUIȚI

Poliţia din Belarus a reţinut cel puţin 250 de persoane în cursul unor proteste organizate după ce autorităţile au refuzat să-i înregistreze pe cei doi rivali principali ai preşedintelui Aleksandr Lukaşenko în calitate de candidaţi la viitoarele alegeri prezidenţiale, a declarat miercuri grupul pentru drepturile omului Vesna 96, citat de Reuters, potrivit agerpres.

Vesna 96 a publicat marţi o listă cu toţi cei care – potrivit grupului – au fost arestaţi în urma deciziei Comisiei Electorale Centrale. Poliţia nu a făcut deocamdată niciun comentariu.


Citeşte şi: Populaţia lumii ar putea ajunge la 8,8 miliarde în 2100, cu mult sub aşteptări! România ar urma o depopulare masivă!

Lukaşenko, care a permis puţine acte de opoziţie în cei 26 de ani de când se află la putere, este sigur pe victoria sa în scrutinul din 9 august, chiar dacă se confruntă cu proteste în masă anul acesta.

Mai multe sute de persoane au ieşit în stradă în capitala Minsk după decizia Comisiei electorale de marţi, iar informaţii difuzate pe reţelele de social media indică faptul că manifestaţii au avut loc şi în alte oraşe ale ţării.

În centrul Minskului, protestatarii au aplaudat periodic, un semn distinctiv al recentelor manifestaţii. Martori au declarat pentru Reuters că poliţia a blocat principalele artere şi a procedat la arestări.

Delegaţia Uniunii Europene în Belarus a declarat că decizia Comisiei electorale „poate aduce atingere integrităţii generale şi naturii democratice a alegerilor”.

Citeşte şi: Milos Jakes, ultimul lider comunist cehoslovac A MURIT la 97 de ani

Viktor Babariko, un bancher reţinut luna trecută, a fost exclus de la scrutin din cauza unui dosar penal deschis împotriva sa, şi-a motivat Comisia electorală decizia. Valeri Tsepkalo, fost ambasador care administrează un parc pentru companii tehnologice, a fost, de asemenea, respins după ce semnăturile pe o petiţie de sprijin au fost anulate.

Cei doi au fost văzuţi ca nişte candidaţi cu şanse reale de a-l învinge pe Lukaşenko, care se confruntă cu o frustrare publică în creştere faţă de economie, reducerea drepturilor omului şi minimalizarea pandemiei de COVID-19 în această fostă republică sovietică.