DISTRIBUIȚI
AP News

Câteva sute de oameni au protestat împotriva creşterii cheltuielilor militare în Germania, formând sâmbătă un lanţ uman în cartierul guvernamental din Berlin, informează DPA,  potrivit agerpres.

Organizatorii au declarat că lanţul uman de 500 de persoane a ajuns de la cancelaria Angelei Merkel la Bundestag, clădirea parlamentului. Poliţia a declarat că la protest au participat 350 de persoane.


Citește și : Macron admite că au fost reduse libertăţile în Franţa pentru a face faţă pandemiei

Sindicate, organizaţii sociale şi de mediu au organizat protestul sub sloganul „Pace, nu armament”.

Şeful asociaţiei sindicale germane (DGB), Reiner Hoffmann, a declarat: „DGB protestează împotriva nebuniei globale a armamentului şi a obiectivului NATO de 2% din PIB pentru apărare.

„Trebuie să rupem spirala acumulării de arme. Armamentul şi violenţa nu rezolvă nicio problemă”, a adăugat Hoffmann.

Parlamentul urmează să discute marţi viitorul buget al Germaniei pentru 2021, care prevede cheltuieli militare mai mari.

Citește și : Barnier: Condiţiile unui acord post-Brexit ‘nu sunt întrunite’ din cauza unor ‘divergenţe semnificative’

Evenimentele din Germania au loc în timp ce preşedintele în exerciţiu al SUA, Donald Trump, şi NATO, presează Berlinul să majoreze cheltuielile de apărare, care scad cu mult sub obiectivul NATO de 2 la sută din Produsul Intern Brut.

Trump a anunţat planuri pentru retragerea parţială a trupelor americane din Germania în iunie, pe fondul unei dispute de lungă durată cu Berlinul asupra cheltuielilor militare, deşi Congresul SUA a luat măsuri pentru a opri acest plan.