DISTRIBUIȚI
Reuters

Sute de migranţi din Honduras au pornit luni într-un lung drum spre nord, într-o nouă caravană către Statele Unite, cu speranţa că acum vor reuşi, chiar dacă un precedent val de migranţi din America Centrală nu a putut intra rapid în SUA, informează Reuters, potrivit agerpres.

Caravanele de migranţi din America Centrală au devenit un punct de disensiune în dezbaterea asupra politicii de imigraţie a Statelor Unite, în timp ce poziţia preşedintelui Donald Trump a rămas fermă, că migranţii nu vor avea voie să treacă graniţa.


Citelște și: Zi crucială pentru Brexit în parlamentul britanic

Imaginile televiziunii arătau câteva sute de persoane adunate în oraşul San Pedro Sula şi fluturând steaguri ale Hondurasului, în timp ce au început o călătorie care probabil va dura săptămâni sau chiar luni pentru a ajunge la graniţa dintre Mexic şi SUA.

Între 600 şi 800 de migranţi din Honduras s-au alăturat caravanei, potrivit unei estimări furnizate de Miroslava Cerpas, şefa pentru afaceri privind migranţii în centrul de cercetare CIPRODEH pentru drepturile omului care însoţeşte grupul.

În octombrie anul trecut, o altă caravană de migranţi a plecat din Honduras formată din bărbaţi, femei şi copii, majoritatea susţinând că fug de sărăcia înrădăcinată şi violenţă bandelor de acasă.

În timp ce aproximativ 2.500 de persoane din această caravană au rămas în oraşul de frontieră mexican Tijuana, alte peste 7.000 s-au întors în Honduras, potrivit oficialilor de acolo.

Citește și: Armata americană menține trupele la granița cu Mexicul

„Sunt hotărât să-mi găsesc un loc bun de muncă în Statele Unite”, a declarat un membru al caravanei în vârstă de 24 de ani, Darwin Perez.

Alţi migranţi, unii împreună cu soţiile şi copiii lor, au acelaşi vis ca Perez de a-şi găsi de muncă în Statele Unite.

Donald Trump a promis în mod repetat că va opri caravanele central-americane, trimiţând trupe pentru întărirea frontierei şi descriind migranţii ca o forţă invadatoare.