DISTRIBUIȚI
Balkan Insight

Sute de jurnalişti croaţi au manifestat sâmbătă la Zagreb împotriva înmulţirii proceselor care vizează reprezentanţi ai acestei bresle şi care în ochii acestora echivalează cu cenzura, informează AFP, potrivit Agerpres.

Protestul, convocat de Asociaţia Jurnaliştilor Croaţi (HND), a avut ca obiectiv să denunţe numeroasele acţiuni în justiţie care vizează mass media, dar şi presiunile politice, ameninţările la adresa reporterilor şi nerespectarea legislaţiei în domeniu.


Citește și : Un nou referendum pe tema Brexit ar provoca furia britanicilor, susține Boris Johnson

„Aţi capturat mass media, dar noi nu vom renunţa niciodată la jurnalism!”, se putea citi pe o pancartă uriaşă. „Încetaţi cu persecuţiile”, a pledat preşedintele Asociaţiei, Hrvoje Zovko, acuzând guvernul conservator că „distruge jurnalismul”. „Trăim într-o ţară în care putem fi condamnaţi pentru că am publicat o informaţie adevărată”, a adăugat el.

În centrul mişcării de protest figurează plângerile depuse de conducerea radioului şi televiziunii publice HRT – peste 30, potrivit HND – împotriva Asociaţiei Jurnaliştilor Croaţi, mass media concurente şi jurnaliştilor. HRT solicită totodată din partea Asociaţiei Jurnaliştilor Croaţi o compensaţie financiară pentru „afectarea reputaţiei” sau „violarea dreptului la viaţă privată”. Potrivit HND, peste 1.100 de procese sunt pe rol împotriva jurnaliştilor sau a mijloacelor de informare în masă.

Citește și : ACTUL 16. `Vestele galbene` au împânzit din nou străzile Franței