DISTRIBUIȚI
teleSUR

Sute de femei boliviene au participat luni la un marş de protest, din oraşul El Alto până în La Paz, împotriva violenţelor sexuale şi pentru a cere să se facă dreptate victimelor, informează marţi AFP, potrivit agerpres.

La originea manifestaţiei este arestarea lui Richard Choque Flores, condamnat pentru feminicid în 2013 la 30 de ani de închisoare, însă eliberat în 2019. Săptămâna trecută, trupurile neînsufleţite a două adolescente dispărute au fost descoperite îngropate în casa lui.


Citeşte şi: NeoCoV: Oamenii de știință din Wuhan avertizează despre un nou tip de coronavirus cu rată mare de deces și infecție – Black News

Eliberarea lui Choque Flores, suspectat de poliţie de cel puţin 77 de violuri, a provocat la acea dată un val de nemulţumire. Judecătorul, care ordonase punerea lui în libertate în pofida faptului că executarea pedepsei nu putea fi suspendată, a fost arestat şi plasat în detenţie.

Luni, manifestantele s-au adunat în faţa casei ucigaşului, la El Alto, înainte de a merge până la tribunalul din La Paz, la şase kilometri depărtare.

Scandând sloganuri ostile la adresa poliţiei, judecătorilor şi procurorilor, calificaţi drept „corupţi”, manifestantele au acoperit treptele tribunalului cu banderole şi graffiti în memoria victimelor violenţelor de gen.

Citeşte şi: Rusia a trimis un răspuns scris Statelor Unite – Black News

Manifestaţia, la care participau apropiaţi ai femeilor asasinate, s-a îndreptat apoi spre Ministerul de Justiţie, însă a fost blocată de un dispozitiv al poliţiei.

Potrivit cifrelor Comisiei Economice pentru America Latină (CEPALC), Bolivia este ţara cu cea mai mare rată de feminicid din America de Sud. În 2021, în această ţară au fost ucise 108 femei.