DISTRIBUIȚI
Quartz

Sute de elevi de la şcoli gimnaziale, îmbrăcaţi în uniformele lor şi purtând măşti, au format luni lanţuri umane în districte din Hong Kong în sprijinul protestatarilor anti-guvernamentali după un alt weekend de confruntări în fosta colonie britanică, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Staţiile de metrou care au fost închise duminică din cauza unor confruntări violente s-au redeschis, deşi starea de spirit în centrul financiar asiatic rămâne tensionată.


Citește și : Rusia acuză Facebook şi Google că au distribuit de reclame electorale în ziua alegerilor

Guvernul Hong Kong a avertizat asupra amestecului unor oficiali străini în problemele interne ale fostei colonii britanice după ce mii de protestatari i-au cerut preşedintelui SUA Donald Trump să ”elibereze” oraşul.

Mass-media chineze au relatat luni că Hong Kong-ul este o parte inseparabilă a Chinei şi orice formă de secesionism ”va fi
zdrobită”.

 

Potrivit ziarului China Daily, mitingul de duminică a fost o dovadă că forţe străine se află în spatele protestelor şi a avertizat manifestanţii că ar trebui să ”înceteze să pună la încercare răbdarea guvernului central”.

Zeci de mii de protestatari au participat la un marş spre consulatul american din Hong Kong duminică după-amiază, solicitând Congresului SUA să permită sancţionarea oficialilor din acest teritoriu care au suprimat „libertăţi fundamentale”, notează dpa.

Protestatarii au purtat steaguri americane şi bannere în engleză cu mesaje precum „Rezistaţi Beijingului, eliberaţi Hong Kong” şi „Sancţiuni împotriva celor care încalcă libertatea, justiţia şi umanitatea” în timp ce parcurgeau străzile spre consulatul american de pe principala insulă din Hong Kong.

Şefa executivului local Carrie Lam a retras oficial o lege privind extrădarea în această săptămână, cea care a declanşat protestele în urmă cu trei luni, dar decizia nu pare să-i fi calmat pe protestatari.

Citește și : Examenul lui Putin! Urnele de la alegerile locale din Rusia s-au închis

Protestul de sâmbătă s-a axat asupra înmânării unei petiţii care le cere congresmenilor americani să semneze o lege privind drepturile omului şi democraţia în Hong Kong.

Legea, care urmează a fi dezbătută la nivel de comisii în Congres, va permite SUA să revoce vizele sau să le îngheţe bunurile locuitorilor din Hong Kong care au încălcat drepturile omului în teritoriul chinez semiautonom.