DISTRIBUIȚI
Twitter

Cel puţin 258 de deţinuţi au evadat luni dintr-o închisoare din provincia indoneziană Papua Occidentală în timpul unui miting contra tratamentului la care sunt supuşi studenţii papuaşi pe insula Java, transmite dpa, potrivit agerpres.

Mii de persoane au mărşăluit luni în provincia Papua Occidentală şi au incendiat mai multe clădiri guvernamentale ca răspuns la reprimarea unei demonstraţii a studenţilor papuaşi în estul insulei Java, unde aceştia manifestau pentru autodeterminare pentru provincia natală.Citește și: Americanii cer Atenei să nu ajute petrolierul iranian din Mediterană

Deţinuţi aflaţi în penitenciarul de stat din oraşul Sorong, unde erau închise 547 de persoane, au luat parte la o revoltă în timpul căreia au incendiat părţi ale clădirii după ce fuseseră provocaţi de către protestatari, a declarat directorul general al sistemului penitenciar din Indonezia, Ade Kusumanto.

”Demonstranţii au aruncat pietre spre închisoare, ceea ce i-a făcut pe deţinuţi să se revolte şi să atace gardienii”, a explicat Ade Kusumanto.

Citește și: Mai în glumă, mai în serios, Trump vorbește tot mai des de Groenlanda: ‘Promit să nu fac asta!’

Preşedintele indonezian Joko Widodo a lansat un apel la calm, afirmând că guvernul respectă demnitatea populaţiei din Papua şi este angajat faţă de creşterea bunăstării acesteia.

Activiştii papuaşi susţin că fac obiectul hărţuirilor şi abuzurilor rasiste. Separatiştii din Papua Occidentală luptă pentru independenţă din anii ’60.